Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een klasse te sterk.

Genk opent Europese campagne met vlotte zegge tegen onmondige Zweden

-

De Zweedse competitie is de Europa League niet. Zeventien wedstrijde­n op een rij was Malmö FF ongeslagen, maar gisteravon­d werd al snel duidelijk dat die reeks in de Luminus Arena zou worden afgebroken. RC Genk bleek simpelweg een maatje te groot voor de degelijk georganise­erde, maar offensief onbestaand­e bezoekers.

Een klein kwartier had de thuisploeg nodig om onder stoom te komen. Met Berge als metronoom en steeds preciezere korte balwisseli­ngen voor hem werd de afbraak van de Zweedse muur ingezet. Zoals coach Uwe Rösler had aangekondi­gd, zette Malmö een compact blok neer. Maar dat brokkelde met de minuut verder af.

Doelman Dahlin moest in eerste instantie alleen maar in actie komen op schoten uit de tweede lijn, maar toch was het gewoon wachten op het eerste doelpunt dat de wedstrijd zou openbreken. Genk nam daarvoor met plezier een geschenk van exAnderlec­htverdedig­er Behrang Safari in ontvangst. Een veel te korte inspeelpas­s werd onderschep­t door een vlijmscher­pe Maehle, die niet alleen Rieks achterliet maar ook uitpakte met de perfecte voorzet naar de tweede paal. De inlopende Trossard werkte beheerst af met links: 1-0. Zijn zesde treffer in evenveel Europese wedstrijde­n dit seizoen: een straf gemiddelde.

Halfweg de tweede helft zorgde Ally Samatta voor de geruststel­lende 2-0, nadat Pozuelo net te slordig had omgesprong­en met een assist van Trossard. Van dichtbij maakte Samatta zijn… zevende goal in zes Europese wedstrijde­n.

De Genkse zege kwam op geen enkel moment nog in het gedrang. Markus Rosenberg zal nu Joseph Aidoo waarschijn­lijk kennen. Tenminste, de binnenkant van diens broekzak. En Danny Vukovic had zijn handschoen­en ditmaal voor niks aan getrokken.

“Heel ongewoon voor ons”, zuchtte de bezoekende coach. “Wij hebben zeker voor rust te veel respect getoond. We kwamen er nooit uit en dat hou je natuurlijk niet vol.”

De Duitser was vol lof voor de thuisploeg.

“Genk is echt wel indrukwekk­end met zoveel kracht, techniek én snelheid. Het was een klasse sterker, zo eerlijk moeten we zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we ons nu al gewonnen geven in deze groep. Wij kunnen veel beter dan we hier getoond hebben en dat zullen we in de terugmatch ook tonen. Je zal er een heel ander Malmö te zien krijgen.”

Nu naar Sarpsborg

Philippe Clement nam de compliment­en van zijn collega dankbaar in ontvangst en was uiterst tevreden met de prestatie van zijn ploeg.

“Mijn spelers hebben zich bijna perfect aan het wedstrijdp­lan gehouden. Met heel veel focus deden ze de dingen die we hadden afgesproke­n. Dat lijkt misschien wel makkelijk, maar ik kan je verzekeren dat het niet zo is.”

Dus kan RC Genk over twee weken vol vertrouwen naar Sarpsborg, dat gisteren met 3-1 ging verliezen tegen Besiktas, dat favoriet is voor de groepswins­t. “In Noorwegen wacht ons een nieuwe uitdaging”, aldus Clement. “De omstandigh­eden zullen totaal anders zijn. Op een klein kunstgrasv­eld staan we voor een moeilijke opdracht. Alleen moeten we daar pas over een tiental dagen mee bezig zijn. Eerst wacht ons zondagavon­d een heel lastige trip naar Cercle Brugge. Zij zetten een heel laag blok, met erg veel volk voor hun doel. En ze beschikken over erg veel snelheid om er ook nog eens gevaarlijk uit te komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sebastien Dewaest enJere Uronen maken er een dol feestje van na de makkelijke zege tegenMalmö.
FOTO PHOTO NEWS Sebastien Dewaest enJere Uronen maken er een dol feestje van na de makkelijke zege tegenMalmö.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium