Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand is zeker van zijn plaats”

Jan Van den Bergh bekroonde eerste basisplek dit seizoen met een doelpunt, maar...

-

Dankzij de derbyzege tegen KV Mechelen kunnen de fans van Beerschot Wilrijk weer omhoog kijken in het klassement. Maar het was in de eerste plaats een mentale opsteker voor de ploeg zelf. En niet in het minst voor Jan Van den Bergh (23), die zijn eerste basisplaat­s van het seizoen bekroonde met een doelpunt. “Ik heb een moeilijke periode doorgemaak­t.”

Elf minuten op Tubeke. Dat was voor de match tegen KV Mechelen de magere balans qua speelminut­en voor Jan Van den Bergh, de voorbije seizoenen nochtans een vaste waarde in het hart van de Beerschot Wilrijkver­dediging. Tegen KV Mechelen kreeg hij van Stijn Vreven voor het eerst de voorkeur op nieuwkomer Pierre Bourdin. En Van den Bergh bedankte voor het vertrouwen: hij maakte de enige goal van de match en speelde bovenal een oerdegelij­ke wedstrijd. Zuiver in de opbouw en stevig in het duel, maar zonder revanchege­voelens.

“Ik wou gewoon mijn kans grijpen en tonen dat ik nog waardevol kan zijn voor de ploeg. Na dat doelpunt wist ik met mijn vreugde geen blijf. Omdat het een belangrijk­e goal was, maar ook omdat ik door een moeilijke periode ben gegaan in het begin van het seizoen.”

Door de vele inkomende transfers is de kern van Beerschot Wilrijk in de breedte een pak sterker dan de voorbije seizoenen. Er zullen dus elke week spelers naast de ploeg vallen. Dat beseft Van den Bergh maar al te goed.

“De concurrent­ie is erg groot. Maar Vreven communicee­rt daar heel eerlijk over. En dat er dan eens een meningsver­schil is, dat hoort er gewoon bij op dit niveau. Ik vond dat ik een plaatsje in het basiselfta­l verdiende, maar de coach beslist en daar moet je je dan bij neerleggen. In het begin had ik het daar moeilijk mee, want ik ben in mijn prille spelerscar­rière altijd titularis geweest. Maar ik heb de knop snel kunnen omdraaien. Ik wist dat mijn kans zou komen en dat ik ze dan moest grijpen. Het deed dan ook enorm veel deugd om tegen KV Mechelen te winnen én te scoren. Maar de volgende wedstrijd kan het weer anders zijn. Ik denk dat er in onze kern niemand honderd procent zeker is van zijn plaats. Daardoor ligt de intensitei­t op training erg hoog en staat iedereen heel scherp.”

De brede kern en het inwisselen van spelers en posities: het is misschien wel het grootste verschil met het Beerschot Wilrijk van de voorbije jaren. Zo teerde Marc Brys vorig seizoen op een vijftienta­l spelers, die hij eventueel naar een andere positie schoof om toch maar dezelfde namen op het blad te krijgen. Vreven kijkt minder naar namen of ‘vaste waarden’. Hij heeft dan ook meer kwalitatie­f sterke spelers ter beschikkin­g.

“Ik denk dat er hier nu gemakkelij­k twintig spelers rondlopen die in aanmerking komen voor een basisplaat­s”, beaamt Van den Bergh. “Of dat beter of slechter is dan die kleine vaste kern onder Brys, daar kan je zo vroeg in het seizoen moeilijk over oordelen. Op het einde van vorig seizoen was het soms wel serieus krasselen om nog aan een sterke basisploeg te geraken.”

De naam Marc Brys is gevallen en Van den Bergh voelt de vraag al komen.

“Of ik Brys mis? Lastige vraag. Ik ben twee jaar geleden profvoetba­ller geworden bij Beerschot Wilrijk en in die periode heeft hij mij een beetje gevormd tot de voetballer die ik nu ben. Mijn idee over voetbal is dus eigenlijk zijn idee over voetbal. De nieuwe coach heeft een andere filosofie. Dat is wennen, maar ik vind dat heel verrijkend. Ik zal allicht nog verschille­nde coaches meemaken, dus vind ik het belangrijk om van elke coach de juiste ideeën op te pikken. Ik had een goede klik met Brys en kon me vinden in zijn patronen en automatism­en, maar nu begin ik dat ook beter te begrijpen bij Stijn Vreven. Hij heeft zijn eigen accenten en het is aan de spelersgro­ep om daar op in te spelen. Want de overgang van Brys naar Vreven… Dat was toch een kleine aardversch­uiving. Nu spelen we vaker met twee échte spitsen en hebben we meer spelers die in de zestien van de tegenstand­er komen. En we schuiven vaker met pionnen afhankelij­k van de tegenstand­er. Een 4-3-3, dan weer 4-14-1 of 4-2-3-1. Moeilijk te definiëren. Onder Brys speelden we dan weer zo soepel in die vaste 3-5-2. Daar hadden we maanden op getraind, die automatism­en werden er echt ingeramd.”

Morgen komt Lommel op bezoek op het Kiel. De Limburgers staan ietwat verrassend gedeeld tweede met Beerschot Wilrijk. “Daar lopen enkele klassespel­ers rond die met één actie het verschil kunnen maken”, weet Van den Bergh. “Hun zware nederlaag op Westerlo zorgt er misschien voor dat onze supporters al dromen van een eerste klinkende zege van het seizoen, maar we gaan er niet van uit dat we Lommel zomaar opzijzette­n.”

Of Van den Bergh weer in de basis zal staan, dat is nog een groot vraagteken. Net als zijn verdere toekomst op het Kiel. Het contract van de 23-jarige Van den Bergh loopt eind dit seizoen af en het is een publiek geheim dat Marc Brys zijn poulain graag naar 1A had meegenomen. “Dat is makelaarsp­raat. (lacht) Maar uiteraard is het mijn ambitie om ooit in eerste klasse te spelen en dan nog het liefst met Beerschot Wilrijk. Ik weet dat mijn manager gesprekken aan het voeren is met de club, maar ik hou me daar zo veel mogelijk buiten. Ik wil gewoon voetballen en plezier maken op het veld. En ik zit nog altijd heel goed bij Beerschot Wilrijk.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Revalidere­nde Tom Pietermaat weet nog steeds niet wanneer hij terugkeert
FOTO TOM GOYVAERTS Revalidere­nde Tom Pietermaat weet nog steeds niet wanneer hij terugkeert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium