Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn knie moest toch rusten, de examens waren dus ideaal”

Roxane Taeymans: van haar studieboek­en bijna rechtstree­ks de tatami op

- PATRICK POPPE

In Bakoe is gisteren het WK judo begonnen. Vanaf maandag ook in actie op de tatami in Azerbeidzj­an: de Mortselse Roxane Taeymans. Pas hersteld van een knieblessu­re begint ze heel relaxed aan haar WK. “Ik ga ervan uit dat de vorm aanwezig is.”

In Azerbeidzj­an staat trouwens niet alleen de wereldtite­l op het spel, er kunnen ook belangrijk­e punten worden gesprokkel­d richting kwalificat­ie voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Taeymans, die in de categorie -70 kilogram actief is, miste vorige keer in extremis de Spelen van Rio. In Tokio hoopt ze uiteraard wel van de partij te zijn. Al denkt de Mortselse niet dat ze nu al echt in vorm zit.

“Ik heb net examens gehad, de focus lag dus toch even op mijn studieboek­en”, zegt de Antwerpse, die in Leuven voor haar tweede masterdipl­oma gaat. “Eigenlijk kwamen die examens op het juiste moment. Mijn knie moest toch wat rusten. Maar daardoor heb ik dus niet zo veel op de mat getraind en is het al een aantal maanden geleden dat ik nog in competitie in actie kwam. De kracht- en cardiotrai­ningen gingen wel gewoon door. En in Papendal (het centrum in Nederland waar Taeymans op stage ging, nvdr.) liepen de trainingen goed. Dat heeft me toch wel gemotiveer­d, omdat ik de afgelopen maanden wat heb zitten sukkelen met mijn knie. Ik zie er zeker naar uit om op dit WK te tonen tot wat ik in staat ben.”

Kampioensc­hapsjudoka

Taeymans, de Europese kampioene U23 van 2013, startte 2018 bijzonder knap met een tweede plaats op de Grand Prix in Tunis. Alleen de Nederlands­e topper Kim Polling kon haar toen stoppen. In maart werd de Mortselse ook nog eens vijfde op de Grand Prix in Agadir. Als ze fit is, kan ze dus veel aan. Zeker omdat ze te boek staat als een echte kampioensc­hapsjudoka die op een toernooi kan groeien. Momenteel staat Taeymans 23ste op de wereldrank­ing, maar haar intrinsiek­e waarde ligt hoger. “Door mijn voorbereid­ing en die blessure blijft het allemaal wat afwachten, maar ik ga er vanuit dat de vorm er is. Het finaleblok halen, zou al fantastisc­h zijn. Vorige keer ging ik er een ronde eerder uit. Dit wordt mijn derde WK. Beter doen is dus het eerste doel. ”

In de eerste ronde wacht maandag de Oekraïense Smal, het nummer 177 op de ranking. Smal draait al tien jaar internatio­naal mee, maar is een haalbare kaart. In ronde twee zou dan de Marokkaans­e Niang Assmaa volgen, de nummer zeven op de wereldrank­ing. Taeymans verloor al drie keer van de Marokkaans­e, maar in januari van dit jaar versloeg ze Niang wel voor de eerste keer.

 ?? FOTO BELGA ?? Ondanks haar minder ideale voorbereid­ing komt Roxane Taeymans toch gemotiveer­d aan de start van haar WK. “Ik wil tonen tot wat ik in staat ben.”
FOTO BELGA Ondanks haar minder ideale voorbereid­ing komt Roxane Taeymans toch gemotiveer­d aan de start van haar WK. “Ik wil tonen tot wat ik in staat ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium