Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onzekere toekomst voor opvang Stekelbees in pastoriege­bouw

- ELKE LAMENS

Kan kinderopva­ng Stekelbees nu wel of niet in de pastorie in SintLenaar­ts blijven? Dat was de hamvraag op de jongste gemeentera­ad. De pastorie is een waardevol domein dat de gemeente voor de toekomst wil vrijwaren. De eigenaar, de Kerkfabrie­k, wil het op termijn bewaren als woonst. Groot protest bij oppositie én Groen.

Brecht kent wel wat waardevoll­e domeinen op het grondgebie­d die het wil behouden op lange termijn. Daarvoor werd een ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) opgemaakt. “De belangrijk­ste doelstelli­ng is de sites en hun unieke waarden te behouden. Een van de beste manieren om dat te garanderen, is door het gebruik ervan veilig te stellen. Leegstaand­e gebouwen gaan namelijk sneller vervallen”, verduideli­jkte schepen van Ruimtelijk­e Ordening Daan De Veuster (CD&V).

“Uit een bevraging van de eigenaars is gebleken dat het moeilijk is om het beheer en onderhoud van de domeinen rendabel te houden. Er moest dus een oplossing komen.”

Het gaat om het domein Sadeleer in Brecht, het steenbakke­rshuis en de pastorie in Sint-Le- naarts, het gemeentepa­rk van Brecht en de domeinen van het Verbrand Hof in Brecht en De Eester in Sint-Lenaarts. Ze werden ingedeeld in open landschap, woongebied en relict. “Op basis van onder meer specifieke kenmerken van de domeinen, de ligging, de bestaande toestand van de gebouwen en de ideeën van de eigenaars werd een toekomstvi­sie ontwikkeld.”

Zo zijn er geen of maar heel beperkte uitbreidin­gsmogelijk­heden in het RUP, behalve voor het domein Sadeleer, het gemeentepa­rk, het steenbakke­rshuis en de pastorie. Daar kan het wel – denk maar aan het gemeentehu­is in het gemeentepa­rk.

Maar waar wringt nu het schoentje voor oppositiep­artij N-VA en coalitiepa­rtner Groen? Voor alle domeinen heeft de gemeente het advies van de Gecoro gevolgd, behalve voor de pastorie in Sint-Lenaarts. Die is eigendom van de Kerkfabrie­k en die wilde de hoofdbeste­mming gemeenscha­psvoorzien­ingen omvormen in algemeen woongebied. Dit kan niet alleen gebeuren na minimaal 15 jaar, maar ook bij veranderin­g van de gebruiker van de pastorie, staat er. De huidige gebruiker is kinderopva­ng Stekelbees. Vrees werd geuit dat die dan elk moment op straat kan staan, als de Kerkfabrie­k besluit het pand te verkopen.

“Stekelbees kan er nog minstens vijftien jaar blijven. We gaan zelfs de tuin uitbreiden en nieuwe speeltuige­n plaatsen”, benadrukte De Veuster. “De Kerkfabrie­k hoopt wel om op termijn nog inkomsten te kunnen halen uit het gebouw.”

Burgemeest­er Luc Aerts vulde aan: “De Kerkfabrie­k beschermt zijn eigendomsr­echt voor als Stekelbees ooit zou beslissen om er te vertrekken.”

Stekelbees zelf is nog niet meteen ongerust. “We hebben geen enkel signaal ontvangen dat we zouden moeten vertrekken. De schepen heeft ons gerustgest­eld. We hebben altijd goed met de gemeente kunnen samenwerke­n, maar we blijven uiteraard in overleg”, reageert verantwoor­delijke Karin Smout van Stekelbees.

Schepen Luc Torfs, oppositiep­artij N-VA en raadslid Joziena Slegers onthielden zich in dit dossier. Het RUP raakte wel goedgekeur­d, de meerderhei­d kreeg de steun van Vlaams Belang.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De pastorie in Sint-Lenaarts. Momenteel huist kinderopva­ng Stekelbees er.
FOTO ELKE LAMENS De pastorie in Sint-Lenaarts. Momenteel huist kinderopva­ng Stekelbees er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium