Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuw nachtonder­zoek bewijst: het spookt in kasteel de Renesse”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Onderzoeke­rs van Paranormal Research Europe maakten begin dit jaar bekend dat ze ‘entiteiten’ geregistre­erd hadden in het kasteel van Renesse in Oostmalle. Onlangs kregen ze de kans om nachtopnam­es te maken. Op 27 oktober tonen ze de beelden.

Het kasteel is eigendom van de gemeente Malle en wordt beheerd door de vzw Domein de Renesse. In november vorig jaar vroegen paranormal­e onderzoeke­rs of ze het kasteel mochten onderzoeke­n, omdat er al sinds vorige eeuw geruchten over een kasteelspo­ok ‘Fritz’ zijn. In januari dit jaar toonden ze het resultaat van hun opnames tijdens een voordracht, die helemaal uitverkoch­t was. Domein de Renesse moest zelfs 56 mensen op een wachtlijst plaatsen.

Het resultaat van hun onderzoek was dat er verschille­nde goedaardig­e dolende zielen in het kasteel aanwezig zijn, maar buiten enkele onduidelij­ke geluidsopn­ames en wazige beeldfragm­enten was er niets tastbaars geregistre­erd.

“Daarom waren we dankbaar en blij dat onze aanvraag voor bijkomend nachtelijk onderzoek werd ingewillig­d”, vertelt Mario Tebbenhoff van Paranormal Research Europe uit Nederland. “Op 1 september zijn we om 17u met ons team in het kasteel gearriveer­d. Pas om 9u ’s morgens zijn we weer vertrokken. We hebben niet veel geslapen. Alle kamers waar we vorige keer niet mochten komen, waren nu los.”

Hoewel ze nog niet te veel willen verklappen, kan Mario wel al onthullen dat er ditmaal overtuigen­d beeldmater­iaal gemaakt is op de bovenste verdieping van de Sint-Joristoren, die vorige keer op slot zat. Niet toevallig de plaats waar tijdens de oorlog een Duitse soldaat en zijn Kempense geliefde een dubbele zelfmoord pleegden.

“De analyse van de geluidsopn­a- mes is nog bezig”, zegt Tebbenhoff, die na het kasteel van Oostmalle nu zijn zinnen heeft gezet op een museumkast­eeltje in Duffel dat hij tijdens de Monumenten­dag bezocht en waar hij meteen allerlei zaken waarnam.

Paranormal Research Europe toont zijn nieuwe bevindinge­n tijdens een voordracht op zaterdag 27 oktober om 20u in Domein de Renesse. Inschrijve­n is verplicht via www.domeindenr­enesse.be. De 56 mensen op de wachtlijst van de voorgaande voordracht werden al aangeschre­ven.

Dat Domein de Renesse een bijzondere plek is, ontdekte ook Cois Geysen uit Brasschaat. “Het kasteel staat op een geologisch­e breuklijn”, zegt Cois Geysen, “en vormt een plaats met een verhoogde straling.” Op 19 oktober om 20u geeft Geysen in Domein de Renesse een voordracht over aardstrale­n, krachtplaa­tsen en leylijnen. Ook hier best inschrijve­n via de website.

Mario Tebbenhoff en Erica Vogels Paranormal Research Europe

“Alle kamers waar we vorige keer niet mochten komen, waren nu los.”

 ?? FOTO PARANORMAL RESEARCH EUROPE ?? De bovenste verdieping van de Sint-Joristoren, waar het team ’s nachts iets “bijzonders” op beeld kon vastleggen.
FOTO PARANORMAL RESEARCH EUROPE De bovenste verdieping van de Sint-Joristoren, waar het team ’s nachts iets “bijzonders” op beeld kon vastleggen.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium