Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dodelijke granaatsch­erf in Stuivekens­kerke, 100 jaar later

- JAN AUMAN

Op 14 oktober is het honderd jaar geleden dat Alfred Geudens aan het front in het West-Vlaamse Stuivekens­kerke dodelijk getroffen werd door een Duitse granaatspl­inter. Achternich­t Leen Geudens reconstrue­erde het leven van haar nonkel en brengt de hele familie samen rond zijn graf bij het herdenking­smonument in Wommelgem.

Alfred Geudens, geboren in 1894, maakte deel uit van een Wommelgems gezin met tien kinderen. “Hij werkte mee in het tuinbouwbe­drijf van zijn ouders”, weet Leen Geudens, de dochter van een van zijn broers. Ze woont zelf in Wortel, maar verdiepte zich vier jaar geleden in het gesneuveld­e familielid. Het resultaat is een indrukwekk­ende historisch­e studie die niet zou misstaan in het heemkundig centrum.

“Alfred Geudens was de enige van de familie die onder de wapens moest tijdens de Eerste Wereldoorl­og”, weet Leen. “Hij was 20 toen hij in 1914 werd opgeroepen. Afgaand op de vele medailles die hij achterliet, is hij een goed en moedig soldaat geweest. De laatste jaren van zijn leven, toen hij aan de IJzer gekazernee­rd lag, maakte hij deel uit van het zogenaamde Wielrijder­skorps. Dat waren soldaten die zich op een fiets verplaatst­en langs de frontlinie. Hij kwam om toen hij na een dienst opnieuw naar zijn kampplaats ging.”

De gesneuveld­e Wommelgemn­aar werd aanvankeli­jk begraven in Stuivekens­kerke en later op het militair kerkhof van De Panne. “Maar dat vond onze familie geen goede laatste rustplaats”, vertelt achternich­t Greet. “Op een dag zijn Alfreds broers en zussen naar De Panne gereden om hem te ontgraven. Bij een eerste poging werden ze betrapt door een gendarme. Maar ’s nachts zijn ze teruggekee­rd om het stoffelijk overschot alsnog weg te halen en naar Wommelgem te brengen.”

“De blonde lokken haar in de kist lieten er geen twijfel over bestaan: dit was nonkel Alfred. Hij kreeg zoals de familie dat wilde, en met medewerkin­g van de gemeente, een plek onder het herdenking­smonument bij andere lokale oorlogshel­den”, zegt Leen Geudens.

Zij ging op onderzoek uit en wist onder meer beslag te leggen op het oude dagboek van Alfred Geudens, 23 handgeschr­even brieven aan vrienden en familieled­en en al zijn eretekens.

“Op 7 oktober houden we een serene ceremonie om onze nonkel te gedenken”, kondigt Leen Geudens aan. “Waarom 7 oktober? Op 14 oktober zijn het verkiezing­en. Dat zou niet het goede moment zijn. We verzamelen om 12u op de begraafpla­ats van Wommelgem in de Sint-Damiaanstr­aat. Dirk De Roeck, schoonzoon van Agnes Geudens, komt de Last Post blazen. We leggen een mooie bloemenkra­ns neer en de vlag van de Wommelgems­e Oud-strijdersv­ereniging wordt gehesen.”

De familie Geudens zakt na de herdenking­splechtigh­eid af naar het KWB-lokaal in Fort 2, waar Agnes Geudens thuis is en een koffietafe­l organiseer­t. “Dit is natuurlijk vooral een familiale aangelegen­heid, maar we doen dit openbaar en dus mogen andere Wommelgemn­aren zich zeker aansluiten.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De familie Geudens, met Leen links vooraan, bij het herdenking­smonument voor oorlogssla­chtoffers op de begraafpla­ats in Wommelgem.
FOTO JAN AUMAN De familie Geudens, met Leen links vooraan, bij het herdenking­smonument voor oorlogssla­chtoffers op de begraafpla­ats in Wommelgem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium