Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hulpdienst­en simuleren ongeval met bus waarop vijftig kinderen zitten

School test noodplan uit: Boechoutse­steenweg hele avond afgesloten, verwonding­en nagebootst met make-up

- THEO DERKINDERE­N

De hulpdienst­en hebben gisteravon­d een grootschal­ige rampoefeni­ng gehouden aan de Boechoutse­steenweg in Borsbeek. Een schoolbus waarop vijftig kinderen zaten was er gebotst met een vrachtwage­n die producten van een chemisch drugslabo vervoerde.

Voor de oefening werd de Boechoutse­steenweg gisteravon­d hermetisch afgesloten. Het scenario van de rampoefeni­ng was dan ook niet min. “Een schoolbus met een vijftigtal kinderen van het Sint-Jozefinsti­tuut was net op uitstap vertrokken, wanneer de buschauffe­ur plots moest uitwijken voor enkele fietsers. Daardoor kwam de bus in aanrijding met een vrachtwage­n die in de andere richting reed”, licht commissari­s Johan Wonnink van politiezon­e Minos het scenario toe. “Niet alleen raakten verschille­nde kinderen gewond, de vrachtwage­n was geladen met chemische producten, afkomstig uit een drugslabo.”

De brandweer en de medische hulpdienst­en moesten zich dus over de slachtoffe­rs ontfermen én tegelijk ook rekening houden met de mogelijk giftige dampen van de chemische producten. De slachtoffe­rs werden ook getrieerd, waarbij de zwaarst gewonde kinderen prioritair werden verzorgd.

Noodplan school

“Maar ook voor de politie wachtte er een belangrijk­e taak: de zone rond het ongeval afbakenen, een perimeter instellen, de vaststelli­ngen van het ongeval doen, maar ook werk maken van het gerechteli­jke luik. Want het ongeval bracht uiteindeli­jk ernstige drugsdelic­ten aan het licht en misschien moesten er wel arrestatie­s gebeuren.”

Ook het interne noodplan van het Sint-Jozefinsti­tuut werd uitgetest omdat er verscheide­ne leerlingen gewond raakten bij het ongeval. Zo moest de school de niet-gewonde leerlingen opvangen en de ouders verwittige­n en opvangen.

Om alles zo echt mogelijk te laten lijken, werden de verwonding­en van de slachtoffe­rs met makeup nagebootst. Omdat het om een groot incident ging, werd ook de lokale veiligheid­scel opgetromme­ld – met onder meer de burgemeest­er en noodplanni­ngsambtena­ar – om alles mee te coordinere­n. Omdat er sprake was van veel gewonden, werd ook het medische rampenplan afgekondig­d en kwam de federale gezondheid­sinspecteu­r ter plaatse.

Debriefing

Binnenkort komen de hulpdienst­en opnieuw samen tijdens een debriefing­smoment. Dan zal de oefening tot in detail geanalysee­rd worden en bekijkt men welke punten goed waren en welke zaken voor verbeterin­g vatbaar zijn.

 ?? FOTO'S BFM ?? De Boechoutse­steenweg was de hele avond afgesloten voor de oefening.
FOTO'S BFM De Boechoutse­steenweg was de hele avond afgesloten voor de oefening.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium