Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn sterker uit deze crisis gekomen”

Burgemeest­er Jeroen Baert beklaagt zich keuze voor krappe meerderhei­d niet

- BART ROGGEMAN

Na de verkiezing­en in 2012 werd het Boomse politiek landschap grondig hertekend. N-VA haalde uit het niets 11 van de 25 zetels, links was niet langer aan zet. Maar bijna een jaar geleden kwam de coalitie in zwaar weer terecht. “Niettemin zijn we hier sterker uitgekomen”, meent burgemeest­er Jeroen Baert.

Met de keuze voor een coalitie van N-VA met CD&V en Open Vld (samen dertien zetels) kwam een einde aan het tijdperk van Marnef (Boom één), die van 1995 tot en met 2012 burgemeest­er was. Spijt van de keuze voor deze krappe meerderhei­d zegt burgemeest­er Baert niet te hebben. “De inwoners kozen overduidel­ijk voor centrumrec­hts en veranderin­g. Een coalitie met links zou de realiteit geweld aandoen zijn. Dat was uitgeslote­n. Veel keuze bleef er dan niet over. Maar ik heb daar totaal geen spijt van. Voor het overgrote deel hebben we goed samengewer­kt. Er zijn geen fundamente­le discussies geweest over welke weg te bewandelen en we menen op de goede weg te zijn. Die willen we graag ook voortzette­n, want het werk is nog niet af. Zes jaar is kort als je als nieuwe ploeg eerst begint met inventaris­eren en analyseren, om dan te plannen en uitvoeren. We hebben er alleszins vertrouwen in. Nu ook PVDA opkomt, gaan we aan de linkse kant een herverkave­ling krijgen”, zegt Baert.

Toch zou die kracht van veranderin­g een knauw krijgen. In ok- tober vorig jaar barstte binnen N-VA de bom, een gevolg van lang aanslepend ongenoegen. “Ik ben blij dat deze mensen vertrokken zijn. Als de motivatie er niet is die wordt verwacht of er frustratie­s zijn omdat bepaalde ambities niet kunnen worden ingelost, dan is het voor mij duidelijk. Dat krijg je niet opgelost. Maar we zijn hier sterker uitgekomen”, stelt Baert.

Vanuit de oppositie en ‘dissidente­n’ wordt de burgemeest­er een gebrek aan communicat­ie en respect verweten. “Vanaf dag 1 werd de stijl van besturen al duidelijk. Van open dialoog met de raadsleden was geen sprake. Na een tijd valt dat op bij vriend en vijand. Geen wonder dat sommigen gedemotive­erd geraakten”, zegt Patrick Marnef.

Bibliothee­k

Dat er door het opstappen van de vier N-VA’ers plots geen meerderhei­d meer was, heeft volgens Baert geen al te grote gevolgen gehad. “Ik heb niet het gevoel dat dit de verdere werking heeft belemmerd. Toegegeven, voor sommige dossiers moesten we meer onderhande­len met de oppositie. Maar de projecten die we nog in gedachten hadden, hebben we toch kunnen waarmaken. Gewoon door het feit dat het goede projecten waren. Anders hadden we die bij de oppositie er toch nooit doorgekreg­en?” “Neem bijvoorbee­ld de bibliothee­k. Ik ben erg blij dat deze midden in het centrum komt. Naar de volgende bestuurspe­riode toe willen we hetzelfde doen met de muziek- en tekenacade­mie. We willen de openbare functies weer meer naar het centrum brengen, want door dat te doen, laat je dat centrum ook meer leven.”

“Voor de bibliothee­k was er wel het toedoen van de oppositie nodig”, repliceert Marnef. “Het prijskaart­je was plots opmerkelij­k gedaald. Al zal dat niet met zoveel woorden worden toegegeven. Want de heer Baert speelt graag cavalier seul. Zoals zijn ingeving om bij de politiezon­e MechelenWi­llebroek aan te sluiten.”

“Ik blijf vragende partij om samen te gaan met Mechelen-Willebroek”, houdt de burgemeest­er vol. “Daar hebben ze één agent op 300 inwoners, bij ons maar één op 600. Een van mijn grootste frustratie­s is trouwens dat ik als burgemeest­er geen enkele vat heb gehad op de politie. Ik heb altijd het gevoel gehad dat met al de aanbevelin­gen niets werd gedaan. Ik zat op een totaal andere golflengte dan de korpschef. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik blij ben dat ze vertrokken is.”

Wie Boom zegt, hoort of leest vaak ook over de grote (kinder)kansarmoed­e. De cijfers mogen, weliswaar heel licht, gedaald zijn, toch vindt de oppositie dat er een gebrek is aan structurel­e visie. “Er zijn weliswaar enkele projecten opgestart, maar met een minimum over de brug komen bovenop wat van federaal niveau komt, is niet voldoende”, zegt Boom één-lijsttrekk­er Peter De Ridder. “Met geld kan je niet alles oplossen”, reageert burgemeest­er Baert. “We kiezen er daarom voor vooral ook te investeren in de taal leren, opleiding en werken, want daar begint alles bij.”

Klucht

“Er zijn te veel voorbeelde­n hoe het niet moet. De klucht met het aanstellen van een directeur en extra adjunct-directeurs­functie die wordt gecreëerd voor het OCMW, waanzinnig­e voorstelle­n als het overkappen van De Kaai. Daar heeft de Bomenaar geen boodschap aan”, zegt Marnef.

“Deze meerderhei­d is eigenlijk nooit op gang gekomen”, meent Hans Verreyt (Vlaams Belang). “Maar dankzij een wisselmeer­derheid hebben we enkele voorstelle­n kunnen doorduwen zoals de ‘vreemdelin­gentaks’.”

Niettemin menen toch heel wat Bomenaren, zo blijkt tijdens een kleine rondvraag op de wekelijkse markt, dat er toch vooruitgan­g is geboekt.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Burgemeest­er Jeroen Baert.
FOTO JORIS HERREGODS Burgemeest­er Jeroen Baert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium