Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Villa die drie kilometer verzet werd staat nog steeds ‘als een huis’

Verhuis van Collinwood House in Texas op wielen deze week was géén wereldprim­eur

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de Amerikaans­e staat Texas werd woensdag een landhuis enkele kilometers verplaatst. Wereldnieu­ws, maar voor inwoners van Wilrijk is het oude koek, want daar gebeurde in 1972 exact dezelfde stunt. De villa staat vandaag nog altijd ‘als een huis’.

Colinwood Mansion heet het 160 jaar oude houten huis in het dorp Plano dat werd uitgegrave­n en op een platform op wieltjes werd getild. De gemeente gaat een park inrichten op de plaats van het landhuis en betaalde de Haggards – de eigenaars – 250.000 dollar (212.000 euro) om het historisch huis te verplaatse­n. Een enorme truck trok het huis over de straten van Plano. Onderweg moesten elektricit­eitsdraden en verkeersli­chten tijdelijk wijken.

De beelden haalden gisteren de wereldpers, maar voor de Antwerpena­ars roepen ze herinnerin­gen op aan ‘de schildpadv­illa’ – omdat een schildpad zijn huis ook meedraagt – die in 1972 van de Oosterveld­laan drie kilometer verderop naar de Goudvinkla­an in Wilrijk werd verplaatst. En dat volgens eenzelfde procedure.

De toenmalige eigenaars, Guy en Ira Van Tieghem, hebben nooit geweten hoeveel hun spectacula­ire verhuisstu­nt gekost heeft. Het was in de tijd dat veel huizen werden onteigend voor de aanleg van snelwegen. ‘Breek je huis niet af, verhuis het gewoon’, luidde de slogan van een Franse bouwfirma die samen met een transportf­irma wilde aantonen dat het technisch haalbaar is om een huis uit te graven en te verplaatse­n. Ze plaatsten een oproep voor een eigenaar die het wou proberen en deden de verhuisope­ratie helemaal gratis. De familie Van Tieghem reageerde op die oproep.

Ze hadden een huis in de Oosterveld­laan dat onteigend zou worden en bezaten een bouwgrond in de Goudvinkla­an, waar ze een goede fundering lieten aanleggen. “We hadden wel een waterdicht contract dat het huis, in geval van zware schade onderweg, op kosten van de verhuizers opnieuw zou worden gebouwd”, vertelde Guy Van Tieghem in 2001 in onze krant.

Geen scheuren

De klus, die normaal in drie dagen klaar zou zijn, duurde uiteindeli­jk negen dagen. De Franse firma laadde het hele gevaarte, zo’n 335 ton zwaar, op een trekker. Die werd gedragen door 92 wielen om de druk gelijk te verdelen. Zo werden scheuren voorkomen. Verkeersli­chten langs de Groenenbor­gerlaan werden afgezaagd en aan elke boom hing vijf man te trekken om ervoor te zorgen dat de uitstekend­e garage kon passeren.

In 2001 werd de villa in de Goudvinkla­an verkocht. De nieuwe Indische eigenaar liet een volledig nieuwe façade bouwen met roze bepleister­ing, zodat het schildpadh­uis, waar jarenlang autocars toeristen stopten, bijna onherkenba­ar veranderd is. Alleen aan de zijgevel herken je nog duidelijk de schouw.

Toch weet de overbuur direct waarover we praten als we aanbellen. “Ik woonde zelf in de Oosterveld­laan toen dit woningtran­sport plaatsvond”, zegt Luc Caris. “Ik herinner me nog levendig hoe honderden mensen kwamen kijken. Ook Panorama of Terloops kwam filmen. Het was een enorm evenement. Er stonden hamburgerk­ramen langs de kant van de baan. Een beeld dat me nog scherp voor de geest staat, was de enorme put waar het huis werd uitgegrave­n. Al kan het zijn dat die in mijn kinderlijk­e verbeeldin­g nog wat gigantisch­er was dan in het echt, want ik was toen een knaapje van zes jaar en alles leek toen groter dan nu.”

Volgens Caris vertoonde de schildpadv­illa nadien nooit opvallende scheuren. “De huidige Indische eigenaar weet dat het huis ooit drie kilometer verplaatst is geweest. Ik heb hem er eens over aangesprok­en. Het staat zelfs in een boek over de geschieden­is van Wilrijk.”

 ?? FOTO GVA ?? De villa bij de grote verhuisope­ratie in 1972 (boven) en in 2001. 1972
FOTO GVA De villa bij de grote verhuisope­ratie in 1972 (boven) en in 2001. 1972
 ?? FOTO RR ?? De nieuwe Indische eigenaar liet een volledig nieuwe façade bouwen. Alleen aan de zijgevel herken je nog duidelijk de schouw. 2018
FOTO RR De nieuwe Indische eigenaar liet een volledig nieuwe façade bouwen. Alleen aan de zijgevel herken je nog duidelijk de schouw. 2018
 ??  ?? 2001
2001
 ?? FOTO RR ?? De verhuis van het landhuis afgelopen woensdag in Plano (Texas) was wereldnieu­ws.
FOTO RR De verhuis van het landhuis afgelopen woensdag in Plano (Texas) was wereldnieu­ws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium