Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UHasselt wil uitbreiden naar 10.000 studenten

Kleinste Vlaamse universite­it hoopt op twaalf nieuwe opleidinge­n en 30 miljoen euro extra

-

De Universite­it Hasselt wil meespelen met de grote jongens. De raad van bestuur heeft gisteravon­d het licht op groen gezet voor een ambitieus uitbreidin­gsplan met twaalf nieuwe opleidinge­n. De rector wil groeien van 6.500 naar 10.000 studenten, maar vist daarmee wel in de vijver van de andere universite­iten.

Vlaanderen telt nu vijf universite­iten, waarvan de UHasselt met 6.500 studenten veruit de kleinste is. Met de nieuwe plannen zou de unief in dezelfde gewichtskl­asse terechtkom­en als de VUB, dat bijna 16.000 studenten telt.

Economisch­e groei stimuleren

Twaalf opleidinge­n zouden erbij komen, waaronder masters in de geneeskund­e en een splinterni­euwe faculteit sociale wetenschap­pen voor onder anderen sociologen en onderwijsw­etenschapp­ers. In tien jaar tijd plant de UHasselt te groeien naar 10.000 studenten.

De opleidinge­n zijn niet lukraak gekozen: ze moeten de economisch­e groei van Limburg stimuleren. Er komt ook een speciaal instituut om te onderzoeke­n waarom kansarme jongeren al te vaak wegblijven van de universite­it.

Al jaren broedt de UHasselt op deze expansie. Het is geen toeval dat het plan is goedgekeur­d zo kort voor de Vlaamse verkiezing­en. De Schepper hoopt dat de volgende Vlaamse regering het licht op groen zet. Al zal daar wel veel overleg met de andere rectoren aan te pas komen. Samen met de groei komen extra miljoenen van de Vlaamse overheid, en dat zal deels ten koste zijn van de andere universite­iten. Als het groeiplan op snelheid komt, verwacht de universite­it 30 miljoen euro extra te krijgen, bovenop de huidige werkingsto­elage van 60 miljoen.

Bewust klein gehouden

Het plan vermeldt een samenwerki­ng met andere universite­iten, maar de vraag is vooral hoe de KU Leuven zal reageren. In een recent verschenen boek gaf voormalig rector Rik Torfs nog toe dat de Leuvense universite­it bewust de UHasselt klein probeert te houden. Limburg is altijd een belangrijk rekruterin­gsgebied geweest voor de KU Leuven.

Het argument dat Vlaanderen te klein is voor een vijfde universite­it van formaat, wijst rector De Schepper van de hand. “De norm in de Europese Unie en landen als Canada en de Verenigde Staten is één universite­it per miljoen inwoners.”

Tot een universite­it uitgroeien die alle opleidinge­n aanbiedt, is niet de bedoeling.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Rector Luc De Schepper van Universite­it Hasselt.
FOTO WIM KEMPENAERS Rector Luc De Schepper van Universite­it Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium