Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sorry dat ik je geen seksschand­aal kan aanbieden”

Grappige ‘grijze muis’ Neil Dudgeon over zijn droomjob

- (tdl)

“De roddelpers heeft in mij geen interesse”, zegt hij. “Ik heb geen grote geheimen te verbergen.” En toch zit er véél muziek in een gesprek met de Britse acteur Neil Dudgeon (57), politieman John Barnaby uit de populaire Britse serie Midsomer Murders.

Miljoenen toeristen trekken er van over de hele wereld naartoe, ook al zijn de misdaadcij­fers er hoger dan Caracas of Detroit: Midsomer County, de idyllische regio ten westen van Londen. Razend populair dankzij Midsomer Murders, met voorsprong de best bekeken niet-Nederlands­talige serie op de Vlaamse televisie.

In de hoofdrol van detective chief inspector (DCI) John Barnaby: Neil Dudgeon. Hij speelt de rol al zeven jaar en is te bekijken van Afghanista­n tot Zambia, maar ziet zichzelf niet als een celebrity. “God nee. Om je een idee te geven: de roddelpers is totaal niet in mij geïnteress­eerd. Dit is misschien een beetje gênant, maar een man van mijn leeftijd heeft geen grote geheimen te verbergen. Er valt niets boven te spitten, zelfs geen seksschand­aal. Al ben ik natuurlijk ook niet zó oud, dus het kan nog altijd. Ik

zie de krantenkop­pen zo voor me: Midsomer Murders Post Brexit Sex Scandal in Belgium.”

Acteren tijdens de week, zijn gezin aandacht geven tijdens het weekend: dat vat het leven van Dudgeon samen. Of hij dan geen hobby’s heeft? Oldtimers, sigaren, whisky? “Alleen de whisky. Maar je analyse van mijn leven is alarmerend correct. Als ik ’s avonds thuiskom, durf ik wel eens de afwas te doen of de was te sorteren. Dan zegt mijn vrouw: blijft toch zitten. Maar ik doe acht maanden per jaar niets anders dan nadenken over mijn stukken tekst en die van mijn tegenspele­rs en details die moeten kloppen. Ik leer mijn teksten niet terwijl ik naar het werk rijd, ik moet het hele verhaal van een aflevering echt in mijn hoofd hebben. En dat twaalf uur per dag. Dan sta je wel eens graag voor een raam de afwas te doen. Als ik niet aan het werk ben, breng ik de kinderen naar school, kook ik, maak ik de hokjes van de cavia’s schoon waarvan de kinderen nochtans gezwóren hadden dat zij dat zouden doen.”

Kinderen

Twee kinderen heeft hij: Joseph is 15, Greta 13. Uiteraard mogen zij hun vader aan het werk zien in Midsomer Murders: “Een paar jaar geleden vond ik hen nog te jong. Toen kwamen ze van school en zeiden ze:

die en die in de klas mogen wél kijken en die vinden het tof. Dan zei ik: ja, maar al die moorden en zo. Maar eigenlijk wist ik dat

Midsomer Murders voor het hele gezin is. In andere series wordt een man in een park

gruwelijk neergestok­en terwijl hij op weg is naar de metro en denk je als kijker: jezus,

dat kon mij overkomen. Bij onze serie denk

je niet: ik zou die man kunnen zijn die is ingesmeerd met truffeloli­e en wordt opgegeten door een everzwijn omdat hij een affaire heeft.”

Als kind wilde Dudgeon voetballer worden. Maar de appel viel uiteindeli­jk niet ver van de boom, want Dudgeons ouders waren artiesten. “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet tijdens Rose-Marie, een musical die op een ijspiste werd opgevoerd. Week na week verhuisde die musical van stad naar stad, met een volledige trein. Mijn moeder schaatste niet, maar ze zong achter de schermen in plaats van de dame op het ijs. Mijn vader zong én schaatste.”

Lopen en springen

Hoelang hij DCI Barnaby nog zal spelen, weet Dudgeon niet. Nog lang, hoopt hij: “Ik zou met pensioen kunnen gaan om meer tijd door te brengen met mijn cavia’s, maar ik ben gek op mijn werk. Bovendien ben ik nu de oude detective die zijn jonge assistent

kan bevelen: snel, loop achter die kerel aan, door die schuur en door de modder, hij ontsnapt! Vroeger moest ík dat allemaal doen. Al moet ik zeggen dat ik in het nieuwe seizoen aardig wat moet rennen en springen. Ik moet iemand tackelen zoals in het rugby en ik moet weglopen en -springen van een ontploffen­d gebouw. Ik ga dus naar de fitness en doe yoga, maar de ‘neerwaarts­e hond’ mag ik voorlopig niet meer doen: ik heb een probleem met mijn schouder.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De Britse acteur Neil Dudgeon speelt al zeven jaar DCI John Barnaby in MidsomerMu­rders.
FOTO ISOPIX De Britse acteur Neil Dudgeon speelt al zeven jaar DCI John Barnaby in MidsomerMu­rders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium