Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons alleen geluidsarm vuurwerk”

Merksem meest diervriend­elijke gemeente:

-

Merksem heeft het diervriend­elijkste bestuur van de provincie Antwerpen en Olen het dieronvrie­ndelijkste. Dat besluit GAIA nadat het alle besturen een vragenlijs­t liet invullen. 29% van de gemeentebe­sturen uit onze provincie vulde de lijst niet in.

GAIA deelt alle bevindinge­n op zijn lokale verkiezing­swebsite Kiezenvoor­dieren.be. “Dierenwelz­ijn wordt voor de kiezer steeds belangrijk­er, ook op lokaal niveau”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h.

Tussen 20 februari 2018 en 30 juni 2018 kreeg elk lokaal bestuur de kans om een uitgebreid­e vragenlijs­t in te vullen. Dertig parameters kregen een quotering. Het ging onder meer over het budget voor zwerfkatte­nbeleid, de aanwezighe­id van een dierenpoli­tie of specialist dierenwelz­ijn bij de politie, het verbod op kermispony’s, het toelaten van dieren in rusthuizen of servicefla­ts, beheer van de duivenpopu­latie, het bestaan van hondenlosl­oopzones, dieren op gezelschap­smarkten en voorlichti­ng rond dierenwelz­ijn in scholen.

22 gemeenten vullen lijst niet in

De responsgra­ad in de provincie Antwerpen was 71%, ongeveer het gemiddelde in Vlaanderen. 22 gemeenten, van Aartselaar tot Arendonk, Baarle-Hertog, Berlaar, Zoersel, Ekeren, Brasschaat en het district Berendrech­t-Zandvliet-Lillo, vulden de lijst niet in. In Zoersel worden op de Dag van de Landbouw bijvoorbee­ld nog altijd goudvissen uitgedeeld.

Merksem haalde met 90% de hoogste score, een erkenning voor districtsv­oorzitter Luc Bungeneers (N-VA), die van 2007 tot 2012 de eerste schepen voor Dierenwelz­ijn in de stad Antwerpen was en zelf acht gecastreer­de en gesterilis­eerde katten bezit. “Ik heb mijn beleid rigoureus doorgetrok­ken naar Merksem”, vertelt hij. “Wij hebben een commissari­s bij de politie die zich met dierenwelz­ijn bezighoudt. Op de drie kermissen in Merksem is er een verbod op kermispony’s. Ik zit zelf in de raad van bestuur van Woonhaven, waar mensen een huisdier mogen meenemen naar hun servicefla­t. Op de komende Vredesfees­ten in Merksem zal geluidsarm vuurwerk worden afgestoken, nadat vorig jaar twee vogeltjes op de Bredabaan een hartaanval gekregen hadden.”

Olen (24%) en Zandhoven (25%) hebben de slechtste score, tenminste van de gemeenten die geantwoord hebben. “We onderzoeke­n wat er misliep bij het invullen van de vragenlijs­t”, reageert burgemeest­er Seppe Bouquillon (CD&V) van de gemeente Olen. “Wij zijn een bijenvrien­delijke gemeente met een grote hondenlosl­oopzone aan de Teunenberg, een zwerfkatte­nbeleid in samenwerki­ng met IOK en een handhaving­sambtenaar die zich met dierenwelz­ijn bezighoudt. Ik heb zelf altijd katten en een hond gehad. Momenteel heb ik kippen en ik onderhoud mijn moestuin zonder pesticiden. Deze lage score raakt me.”

 ?? FOTO RR ?? Luc Bungeneers, notoir kattenlief­hebber, is blij.
FOTO RR Luc Bungeneers, notoir kattenlief­hebber, is blij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium