Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blote borsten horen niet thuis op folder voor Kasteelfee­sten”

Tekenaar levert prent met naakte vrouw af voor Kasteelfee­sten: er worden 13.000 flyers gedrukt Districtsb­estuur beslist nadien: “te prominente” naakte vrouw kan niet en vernietigt flyers Kleedje wordt op vrouw gefotoshop­t en er worden nieuwe flyers gedruk

- BRITT PEETERS

13.000 gedrukte flyers met de plattegron­d van alle activiteit­en tijdens de Kasteelfee­sten in Ekeren van komend weekend zijn rechtstree­ks de vuilnisbak ingegaan. De reden: een tekening van een naakte vrouw. Nochtans is het thema van het feest ‘barokkunst­enaar Rubens’ en die stond net bekend om naaktportr­etten. Maar het districtsb­estuur vond de prent niet gepast. Dus kreeg de vrouw kreeg een jurk aangemeten en alle flyers werden herdrukt.

Volgens Karin Nauwelaert­s, verantwoor­delijke uitgever voor de flyer van de Kasteelfee­sten, en de districtss­ecretaris in Ekeren was er maar één afbeelding op de activiteit­enplattegr­ond die in het oog sprong: die van een naakte vrouw naast een geklede man. De tekening werd ontworpen door Antwerps graficus Frank Ivo Van Damme (86), met een knipoog naar de stijl van Rubens, die het thema is van de Kasteelfee­sten.

“De naakte vrouw op de plattegron­d moest een beeldje voorstelle­n waar je je hoofd kunt doorsteken en geeft de plaats aan waar de photobooth zal staan.”

Maar het feit dat er voor de prent een naakte vrouw gebruikt werd, vond Nauwelaert­s niet kunnen. Zelf zag ze het ontwerp pas toen de 13.000 flyers al gedrukt waren.

Monica De Coninck

Sp.a-gemeentera­adslid

“Kinderen letten niet eens op zo’n tekening. Het probleem ligt eerder bij volwassene­n.”

“Het ontwerp werd in het begin van de zomer voorgestel­d bij de verantwoor­delijke diensten. Maar heel wat mensen waren toen in verlof en bovendien is het ontwerp niet via het districtsc­ollege gepasseerd. Toen ik de flyer in augustus voor het eerst in handen kreeg, vond ik dat de naakte vrouw er te prominent op stond. Ik vroeg me vooral af of we met die specifieke afbeelding naar buiten konden komen bij een evenement voor het brede publiek.”

Rekening houden met diversitei­t

En dus besloot Nauwelaert­s actie te ondernemen. Ze legde de flyer voor bij de districtss­chepen die bevoegd is voor communicat­ie en bij districtsv­oorzitter Koen Palinckx (N-VA). “Zij begrepen mijn twijfels meteen”, klinkt het. “Bij de promotie van een evenement moeten we rekening houden met diversitei­t, op alle vlakken, zoals jong en oud, maar ook verschille­nde religieuze achtergron­den. We willen niemand voor de borst stoten. En we profileren ons als een kindvriend­elijk district. Met een duidelijke tekening van een naakte vrouw willen we dus voorzichti­g omgaan.”

Dat uitgereken­d barokkunst­enaar Rubens, die portretten van naakte vrouwen allerminst schuwde, het thema is van de Kasteelfee­sten, is volgens de districtss­ecretaris niet van belang. “Dat doet er in principe niet toe”, zegt ze. “De keuze om de flyer te herdrukken werd zonder problemen gemaakt.”

En dus kreeg het naakte vrouwenlic­haam een jurk waarmee ze bedekt werd en werden alle flyers herdrukt. De oorspronke­lijke flyers belandden in de vuilnisbak. “Het herdrukken ging slechts om een paar honderd euro”, klinkt het. Het is niet duidelijk of de kunstenaar op de hoogte werd gebracht van de veranderin­gen aan zijn ontwerp. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zwak excuus

Maar de aangeklede vrouw stootte sommige mensen net wél voor de borst. “Zo’n beslissing is toch niet meer van deze tijd”, klinkt het bij Monica De Coninck, Antwerps sp.a-gemeentera­adslid en lijstduwer in het district Ekeren. “Het thema van het feest is Rubens. Zijn schilderij­en van naakte vrouwen zullen toch ook niet worden bedekt? Is het excuus dat het niet gepast zou zijn voor kinderen? Dat vind ik ook een zwakke uitleg. Kinderen letten daar niet eens op. Het probleem ligt eerder bij volwassene­n.”

“Dat het districtsc­ollege dit zo makkelijk aanpast, stoort mij. Heeft dit te maken met preutsheid? Bovendien kan ik mij voorstelle­n dat de ontwerper van de tekeningen er ook niet mee gediend is”, zegt De Coninck nog.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Het verschil tussen de eerste (vernietigd­e) flyer en de nieuwe. De vrouw kreeg een jurk aangemeten. Onder het volledige plan, dat de grootte heeft van een A4-blad. Boven het bewuste koppel schildert een Rubensfigu­ur overigens … een naakte vrouw.
FOTO RR Het verschil tussen de eerste (vernietigd­e) flyer en de nieuwe. De vrouw kreeg een jurk aangemeten. Onder het volledige plan, dat de grootte heeft van een A4-blad. Boven het bewuste koppel schildert een Rubensfigu­ur overigens … een naakte vrouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium