Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier móét u delen met 3 tafelgenot­en”

Tomorrowla­nd opent eetgelegen­heid in Antwerpse Kloosterst­raat

- JOHAN VAN BAELEN

MESA, het restaurant van Tomorrowla­nd in de Kloosterst­raat, opent zaterdag eindelijk de deuren. Maar u komt er alleen binnen als u reserveert en met zijn vieren tegelijk komt. Want hier worden de gerechten, uit alle hoeken van de wereld, aan tafel gedeeld.

“Het was een droom van ons”, geeft Manu Beers toe, één van de twee broers achter Tomorrowla­nd. “Want eten is een passie. Dat merk je op onze festivals. En dan hoor je jezelf zeggen: ooit moeten we eens een restaurant­je openen. Stilaan zijn we dan op zoek gegaan.”

Ver hebben de broers Michiel en Manu niet moeten zoeken, want hun kantoren zijn gevestigd in het complex waar ooit de rijkswacht­kazerne in de Korte Vlierstraa­t was. Het pand waar MESA is gevestigd in de Kloosterst­raat, komt er aan de zijkant gewoon op uit.

VRT-programma heeft geholpen

Terug naar de binnenkant, waar het niet altijd even vlot liep. “Na twintig jaar heb je een festival min of meer in de vingers”, bevestigt Manu. “Een restaurant is toch iets anders. Op onze festival trekken we lokale cateraars aan. Ons foodteam inspireert hen om ons te betoveren met lokale producten. Maar dat konden we nu niet doen. Het VRTprogram­ma over Tomorrowla­nd heeft erg geholpen. We hebben onze bezoekers gewoon gevraagd om ons authentiek­e gerechten op sturen.” Aan die gerechten hebben chefs Thomas Snijders (Lewis Hoogstrate­n), Peter Kawaki (Radis Noir, Love Fish) en Laurens Sijssens (’t Zilte, Het Gebaar, De Librije) een twist gegeven, zonder aan het authentiek karakter te raken. “De Tastes of the World, smaken van de wereld, moeten blijven kloppen”, waarschuwt Manu Beers.

“Het is boeiend om smaken van over heel de wereld hier neer te zetten”, zegt chef Thomas Snijders. “Van een aantal ingrediënt­en had ik nog nooit gehoord.”

Ook de drankjes zijn authentiek en het enige dat de gasten apart kiezen. “We werken inderdaad met

sharing dishes (gedeelde gerechten, red.). Mensen kiezen drie (45 euro) of vier gerechten (55 euro) om te delen, uit een totaal van twaalf gerechten.”

Feest aan tafel

U moet dus wel met zijn vieren of een veelvoud ervan zijn. Een handicap? “Daar gaan we niet vanuit”, lacht Manu. “Het is een feest op zich als je met vier aan tafel zit. Dat gevoel willen we heel hard overbrenge­n. Als je met twee bent, kan je een bevriend koppel plezieren, niet?”

Op onze reis kwamen we groene komkommer-ceviche uit Peru tegen, geserveerd met paksoi, limoen, Thaise basilicum, aji (chili) en tomaatjes: een licht pikante opener die door zijn zuurtjes de maag

opent. Na een Libanees linzenslaa­tje met licht gegaarde zeebaars en een soepje van de vis volgde een Zuid-Italiaanse zeebarbeel. Voor sommigen is dat te dichtbij voor een Taste of the World. Maar de Spaanse, Italiaanse, Franse en zelfs Nederlands­e gerechtjes bieden anderen wél een houvast.

ja, het is niet de bedoeling een MESA-keten te maken. “Maar een kleine, verstopte MESA op het volgend festival zie ik wel zitten”, besluit Manu Beers.

https://mesa.world,

MESA, Kloosterst­raat 99, Antwerpen

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Chefkok Peter Kawaki (rechts) en collega Laurens Sijssens dresseren het voorgerech­t.
FOTO'S JORIS HERREGODS Chefkok Peter Kawaki (rechts) en collega Laurens Sijssens dresseren het voorgerech­t.
 ??  ?? De stickers voor de ramen van MESA in de Kloosterst­raat verdwijnen zaterdag. Dan gaat het restaurant open.
De stickers voor de ramen van MESA in de Kloosterst­raat verdwijnen zaterdag. Dan gaat het restaurant open.
 ??  ?? Kruidige Pisco Sour met de ceviche of Secret Garden.
Kruidige Pisco Sour met de ceviche of Secret Garden.
 ??  ?? Een Pink Lady, een vermout met pastis voor bij de zeebaars.
Een Pink Lady, een vermout met pastis voor bij de zeebaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium