Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francken krijgt gelijk (al blijft kritiek)

Regering geeft vandaag wellicht extra middelen

-

De kans is groot dat staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag zijn zin krijgt. De coalitiepa­rtners zetten de deur open om hem de extra capaciteit te geven die hij vraagt. Tegelijk blijft de kritiek.

“U weet even goed als ik dat het probleem van transmigra­tie niet zal worden opgelost met meer capaciteit. Maar wij steunen u in die vraag.” Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael trad staatssecr­etaris Theo Francken gisteren bij in zijn wens voor meer middelen. Die vraag zal hij vandaag op de tafel van de ministerra­ad leggen. Over hoeveel plaatsen het gaat, is nog onbekend. Ook de kostprijs is voorlopig nog een raadsel. Maar de coalitiepa­rtners lijken Francken geen strobreed meer in de weg te leggen.

Toch schuwden zij de kritiek niet op de communicat­ie van Francken. Die zou volgens Open Vld aan de basis liggen van de beslissing om 32 illegalen met een crimineel verleden vrij te laten om plaats te ruimen voor transmigra­nten. CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten: “Een complexe materie verdient communicat­ie en nuance, met respect en zonder karikature­n.”

De oppositie maakte zich dan weer druk over het uitblijven van informatie over de 32 vrijgelate­n illegalen met een crimineel verleden.

Smartphone in beslag nemen

In Terzake pleitte Bart De Wever (N-VA) gisteren voor een meer repressief beleid tegen mensen die illegaal in het land verblijven. Hij stelde voor om hun smartphone in beslag te nemen. “Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmok­kelaars zal rondgaan dat België niet the place to

be is”, dixit De Wever. (tvb)

 ?? FOTO ISOPIX ?? Theo Francken (N-VA).
FOTO ISOPIX Theo Francken (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium