Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Steel de creditcard van je ouders!”

- (dd)

“Je kan betalen met de gestolen creditcard van je ouders. Je kan betalen met de PayPal van je ouders.” De populaire Vlaamse YouTuber Acid roept zijn minderjari­ge fans op om zijn truien te kopen, zelfs als ma of pa ze niet willen betalen. Een duidelijke overtredin­g van de wet, zo oordeelt de JEP. Maar tot nog toe grijpt niemand in.

De 19-jarige Nathan Vanderguns­t, op YouTube bekend als Acid, weet hoe hij zijn merchandis­ing – vijfhonder­d truien voor 30 euro per stuk – moet verkopen. Zijn YouTube-kanaal heeft bijna 400.000 abonnees. In zijn video’s zie je hem gamen en ‘pranks’ uithalen.

Maar vorige week kreeg hij een tik op de vingers van de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP). Die vindt dat Vanderguns­t “kinderen ertoe aanzet om het geadvertee­rde product te kopen’’ en dat hij beweert dat “het bezitten van de trui een kind sociale voordelen zal geven ten opzichte van andere kinderen”. Wat niet mag.

Klacht

De JEP heeft zich nog nooit uitgesprok­en over reclame door zogenoemde influencer­s. “Er was nog nooit een klacht”, zegt voorzitter Piet Moons.

Nu plots wel. De klacht kwam van onderzoeks­ter Valerie Verdoodt van de CITIP-groep aan de KU Leuven. Zij deed dat in het kader van haar doctoraat over nieuwe vormen van reclame gericht op kinderen.

“Momenteel kijkt niemand in België toe op wat er bij die vloggers gebeurt”, zegt Verdoodt. “Acid en andere vloggers zetten kinderen voortduren­d aan om bepaalde producten te kopen.”

De JEP vraagt Acid om de reclame te wijzigen of weg te halen, maar gisteravon­d stond het filmpje nog steeds online. De YouTuber zegt wel dat hij zijn les geleerd heeft. “De volgende keer zal ik niet zeggen dat ze mijn trui móéten kopen, ik zal zeggen dat ze die mógen kopen.” Hij vindt dat andere YouTubers veel verder gaan, en beweert dat zijn fans 16 tot 18 jaar zijn.

Nochtans valt zijn tactiek onder ‘agressieve handelspra­ktijken’, aldus de FOD Economie. Daartegen kan worden opgetreden. “Maar we kregen nog geen enkele melding”, zegt woordvoerd­er Chantal De Pauw.

Dat klopt niet: Valerie Verdoodt contacteer­de het meldpunt van de FOD in mei, maar werd doorverwez­en naar de JEP. En die kan enkel berispen.

 ?? FOTO RR ?? Nathan Vanderguns­t, op YouTube bekend als Acid.
FOTO RR Nathan Vanderguns­t, op YouTube bekend als Acid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium