Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomen zijn in goede handen, met dank aan nieuwe ‘gezondheid­sapp’

Gemeente brengt staat van bomen in kaart en wil ‘bomenloket’ waar vragen van inwoners worden beantwoord

- JAN BRYS

Een groot onderzoek van de laanbomen in de gemeente leidde tot een beheerspla­n. Daaruit ontstond dan weer een ‘bomengezon­dheidsapp’, die toont in welke staat elke boom in de gemeente zich bevindt. Als het aan de huidige coalitie ligt, komt er op termijn een bomenloket waar de burger terecht kan met vragen over de bomen in zijn eigen tuin.

Michiel Baeten en Gert Coehorst trokken met hun iPad door de gemeente en maakten een inventaris van alle laanbomen, meer dan 40.000 in totaal. Hun bevindinge­n werden in een groots bomenbehee­rsplan gegoten, opgesteld door Regionaal Landschap de Voorkempen. Guy Heurts van het bedrijf Hesseleer deed het grote werk. De man was vroeger actief bij het Agentschap voor Natuur en Bos en is dus goed op de hoogte.

“We kunnen gerust zeggen dat Brasschaat met 34.093 laanbomen een heel groene gemeente is. Bovendien heeft de gemeente nu als eerste in Vlaanderen een ‘laanbomenp­lan’. De gemeente kan daardoor in de toekomst efficiënt en doelgerich­t elke laanboom op individuee­l niveau monitoren. Dat kan dan onder meer via een ‘gezondheid­sapp’ voor de bomen die werd ontwikkeld voor de medewerker­s op het terrein. Zo kunnen zij met een digitaal archief meteen iedereen laanboom individuee­l consultere­n”, zegt Guy Heurts.

Het Brasschaat­se gemeentebe­stuur wil dit beheerspla­n uitbreiden met een bomenloket. “We zouden dit tijdens een volgende legislatuu­r kunnen realiseren”, zeggen waarnemend burgemeest­er Philip Cools (N-VA) en schepen van Groen Dirk de Kort (CD&V).

In de parken is men al enkele jaren bezig met het verwijdere­n van exotische bomen. Zo wil men de inheemse soorten meer kans geven om zich te ontwikkele­n.

Dirk de Kort Schepen van Groen ‘‘Onze bomen vormen een soort natuurlijk­e airco.’’

 ?? FOTO'S JAN BRYS ?? De oudste bomen in Brasschaat, zoals deze Amerikaans­e eik, staan in het park De Mik.
FOTO'S JAN BRYS De oudste bomen in Brasschaat, zoals deze Amerikaans­e eik, staan in het park De Mik.
 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium