Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze groep is niet klaar voor Europa”

- Bob Faesen

Standard is gisteren keihard geconfront­eerd met de wetten van het moderne voetbal. In een snikheet Sevilla werd het na een degelijke eerste helft overklast en vernederd door een superieure thuisploeg. “We hebben slaag gekregen. Deze groep is nog niet klaar voor een Europese competitie”, vatte trainer Michel Preud’homme de avond samen.

Michel Preud’homme zei een dag voor de wedstrijd nog dat hij zelfs bij een nederlaag tevreden zou zijn, als zijn ploeg maar vooruitgan­g toonde ten opzichte van de 3-0-pandoering tegen Ajax in de Champions Leaguevoor­ronde. IJdele hoop. In de eerste tien minuten kregen we voor het eerst Amsterdams­e flashbacks. Sevilla ging furieus van start, gesteund door een fanatieke aanhang – ook al was die niet eens massaal aanwezig. Met een temperatuu­r van 33 graden in zo’n typisch Spaans stadion. Met supersteil­e tribunes die niet overdekt zijn, want het regent er toch bijna nooit.

In een onuitgegev­en formatie met vijf verdediger­s wisten ze bij Standard even niet waar ze het zoeken moesten. Van overal kwamen de Andalusiër­s. Een eerste vrije trap van Banega kon Ochoa niet verontrust­en. Vijf mi- nuten later plaatste de Argentijns­e artiest zijn stilliggen­de bal wel raak. Op fenomenale wijze, alsof hij een balletje trapte op het strand.

Degelijke eerste helft

De Spanjaarde­n namen gas terug en kregen in de eerste helft eigenlijk nog amper een kans bij elkaar gevoetbald. En Standard? Dat stabilisee­rde en loerde op de tegenaanva­l. Het leverde een reeksje hoekschopp­en op die zelfs iets opbrachten. Met het nodige geluk kwam de bal na een corner voor de voeten van Djenepo en de 19-jarige Malinees tikte van dichtbij binnen. Een hold-up in de maak? Neen, Vazquez scoorde meteen heerlijk tegen. In plaats van 1-1 gingen de Rouches rusten met een 2-1-achterstan­d. Een wereld van verschil.

“Ik denk dat de eerste helft oké was”, zei Preud’homme. “Het plan werd goed gerespecte­erd. De twee goals die we incasseerd­en, kwamen voort uit individuel­e klasse, maar het is moeilijk om daar iets tegen te doen. Het beste bewijs dat we het Sevilla moeilijk maakten, was dat ze voor rust vier gele kaarten pakten.”

Rampzalig na rust

Maar na een behoorlijk­e eerste volgde een desastreuz­e tweede helft. Meteen sneed de 3-1 van Ben Yedder de Luikenaars de adem af. Vervolgens werden ze op alle fronten overklast. Het middenveld was onbestaand­e. Cimirot, Marin... het niveauvers­chil met Banega en co was immens. Hoe Marin kinderlijk eenvoudig de bal weggaf bij de 4-1, of de manier waarop Cavanda wandelvoet­bal speelde.

Zelfs een Sevilla dat niet in topvorm is, bleek geen referentie voor dit Standard, maar het kreeg van de Luikenaars wel een vrijgeleid­e om zich uit die lonkende crisis te voetballen. Van die typische Standard-grinta was geen sprake. De teller bleef uiteindeli­jk staan op 5-1. Een vernederin­g, maar een ook een score die veel hoger had kunnen oplopen.

“We hebben slaag gekregen”, besefte Preud’homme. “Deze groep is nog niet klaar voor deze Europese competitie. Ons probleem is dat we het technisch, tactisch en fysiek niet kunnen volhouden. We speelden tegen Ajax en Sevilla, maar dat is te hoog gegrepen.”

En dan wacht zondag nog een uitmatch tegen Anderlecht. Ook niet meteen de makkelijks­te om het vertrouwen weer op te krikken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Maxime Lestienne weet niet waar hij het heeft. Hij kreeg met Standard niets minder dan een pak slaag in Sevilla.
FOTO PHOTO NEWS Maxime Lestienne weet niet waar hij het heeft. Hij kreeg met Standard niets minder dan een pak slaag in Sevilla.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium