Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De reuzinnen van het WK

- PATRICK CEULEMANS, HANS JACOBS

En u dacht dat Ann Wauters (1m95) en Emma Meesseman (1m93), de torens van de Belgian Cats, al groot waren? Op Tenerife lopen dezer dagen atletes rond die nog een pak hoger gaan, letterlijk dan. Ziehier de vijf ‘grandes dames’ van het WK.

Brittney Griner (VS) 2m03

Het was enkele jaren geleden een discussie: zou een vrouw kunnen meedraaien in de NBA, de meest prestigieu­ze basketbalc­ompetitie bij de mannen in de Verenigde Staten? Zover is het niet gekomen, maar de vraag alleen al toont wel aan hoe imposant Brittney Griner – want zij was de aanleiding – voor de dag komt. Bij haar WNBA-debuut, de vrouwelijk­e versie van de NBA, dunkte de Amerikaans­e van 2m03 toen liefst twee keer. Voor een goed begrip: de ring hangt even hoog bij de mannen als bij de vrouwen, 3m05 van de grond. Zij was slechts de derde vrouw die tijdens een WNBA-wedstrijd kon uitpakken met een dunk.

Griner, bekend om haar dunks, speelt in de WNBA al jaren de pannen van het dak bij Phoenix Mercury. Maar behalve in de WNBA speelt ze met ‘onze’ Emma Meesseman in de rijkste ploeg ter wereld, het Russische Ekaterinbu­rg, met wie ze dit seizoen de Euroleague, de hoogste Europese beker, won. Griner is ook een van de sterren van het Amerikaans­e

Dream Team, de topfavorie­t voor de wereldtite­l.

Griner baart niet alleen opzien door wat ze laat zien op het veld, maar ook om haar uitgesprok­en standpunte­n naast het veld. Ze komt er openlijk voor uit dat ze holebi is. “Verberg niet wie je bent, wees gewoon jezelf.” Ze speelt haar bekendheid geregeld uit om ervoor te ijveren dat holebispor­ters op gelijke voet worden behandeld. Dat is nog altijd een heikel thema in de Verenigde Staten.

Enkele jaren geleden sierde Griner The Body Issue van het Amerikaans­e ESPN Magazine, dat jaarlijks de fraaiste sportlijve­n in een fotoshoot groepeert. “Mijn lange armen, mijn grote handen… ik hou van mijn lijf zoals ik ben, en ik heb er geen moeite mee om het te tonen.”

Xu Han (China) 2m05

De Belgian Cats maakten tijdens hun stage in China in juni al kennis met deze vuurtoren. Het verschil tussen Xu Han en de Belgische spelverdee­lster, Marjorie Carpréaux, was indrukwekk­end. Xu Han is 19 jaar jong en tenger, maar ze heeft vooral nog veel groeimarge – figuurlijk dan. Zonder twijfel is ze een toe- komstige wereldtopp­er. Xu Han is officieel de grootste speelster van dit WK.

Liz Cambage (Australië) 2m03

Deze 27-jarige centerspee­lster is in de WNBA actief bij Dallas Wings. Cambage tekende ooit een lucratieve deal in China, waar ze bij verschille­nde teams speelde.

Ruth Hamblin (Canada) 1m98

De 24-jarige Canadese is komend seizoen in de Belgische eerste klasse te bewonderen bij Castors Braine. Ze wordt dus ploegmaat van Belgian Cat Antonia Delaere. Hamblin speelt in de WNBA bij Dallas Wings en was ook in Frankrijk (Bourges) actief.

Helena Ciak (Frankrijk) 1m97

De Eiffeltore­n van het Franse vrouwenbas­ket. Ciak is al jaren een vaste waarde in de Franse (Bourges) en Russische competitie (Dynamo Kursk).

 ?? FOTO RR ?? De Chinese Xu Han verspert Belgian Cat Marjorie Carpréaux de weg. Wees maar zeker dat Carpréaux zich in dit dueleen dwerg voelt.
FOTO RR De Chinese Xu Han verspert Belgian Cat Marjorie Carpréaux de weg. Wees maar zeker dat Carpréaux zich in dit dueleen dwerg voelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium