Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vergiftigd omdat hij huurlingen op het spoor was”

- CORRY HANCKÉ

Pjotr Verzilov is buiten levensgeva­ar. Volgens de dokters van het Berlijnse universita­ire ziekenhuis Charité is hij waarschijn­lijk vergiftigd. De symptomen wijzen mogelijk op een mengeling van pillen en giftige planten.

Dat is een goedje dat sommigen ook zouden kunnen nemen om hun vrije tijd mee op te vrolijken, maar de dokters hebben in het lichaam van Verzilov geen sporen van drugsversl­aving gevonden. De dosis die ze hebben aangetroff­en is bovendien zo hoog dat iemand die vrijwillig deze toxische mengeling inneemt, zelfmoord wil plegen. En er zijn weinig indicaties dat de Russische radicale activist dat van plan was. Verzilov werd op 11 september plots onwel nadat hij een zitting van een proces tegen zijn huidige vriendin, een lid van de vrouwelijk­e punkrockba­nd Pussy Riot, had bijgewoond. Na enkele uren kon hij niet meer zien, spreken of stappen. Vorige zaterdag werd hij, op kosten van een ngo die Pussy Riot steunt, overgevlog­en naar het Charité ziekenhuis in Berlijn.

Explosief materiaal

De dertigjari­ge Rus doet niets liever dan keet te schoppen in het conservati­eve, gezagsgetr­ouwe Rusland. Hij organiseer­de ooit een seksorgie in het museum voor biologie om de spot te drijven met de vraag van de overheid om meer kinderen te baren, hij was de drijvende kracht achter de vrouwelijk­e punkrockba­nd Pussy Riot, die de rol van de kerk aanklaagde, en hij liep zich onlangs in het nieuws toen hij, vermomd als politieage­nt, tijdens de finale van het Wereldkamp­ioenschap voetbal over het veld stormde. Zijn activiteit­en zijn uitermate vervelend voor het Poetinregi­me, maar de aanhangers van de president moeten wel heel hard de pedalen kwijt zijn mochten ze Verzilov om die redenen willen opruimen.

Sinds enkele dagen gonst op Telegram – de Russische versie van WhatsApp, waarbij mensen zich ook kunnen abonneren op bepaalde chatkanale­n – het verhaal dat de Russische activist met een onderzoek bezig was naar de drie Russische journalist­en die eind juli in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn vermoord. Verzilov werkt namelijk ook voor de relatief nieuwe website Mediazone en hij stond op het punt om een rapport te krijgen van buitenland­se deskundige­n over de moord. Dat schrijft de kritische Russische krant Novaja Gazeta. Als dat klopt, dan zou de Russische activist mogelijk explosief materiaal in handen hebben kunnen krijgen.

De moord op de drie Russische journalist­en is – alweer – een van die duistere, onopgelost­e verhalen over mannen met Russische namen die in het buitenland vechten. En het is – alweer – de naam van het bedrijf Wagner die circuleert.

Schone handen

Wagner is een militair privébedri­jf dat waarschijn­lijk in handen is van de Sint-Peterburgs­e ondernemer Jevgeni Prigozjin, een vertrouwen­sman en de belangrijk­ste kok van president Poetin. Hij heeft volgens de Amerikaans­e overheid uitgebreid­e zakenrelat­ies met het Russische ministerie van Defensie.

Wagner wordt ingezet als het Kremlin ergens in het buitenland vuile klussen wil opknappen, maar zelf zijn handen schoon wil houden.

De duistere activiteit­en van Wagner kwamen voor het eerst aan het licht toen op 7 februari een honderdtal Russen in Syrië omkwamen toen ze een olieveld wilden veroveren en op hevig verzet van de Amerikanen waren gestoten. Verscheide­ne van de gesneuveld­e Russen hadden thuis medailles liggen voor hun succesvol optreden in het oosten van Oekraine in 2014.

De Wagner-mannen zijn waar- schijnlijk ook actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Officieel trainen de Russen troepen van president Faustin-Archange Touadera voor de strijd tegen de milities, die grote delen van het land onder controle hebben. Officieel gaat het om ‘vijf Russische soldaten en 170 burgerlijk­e instructeu­rs’ die de CARsoldate­n trainen. Ze schenden de sancties die de VN-Veiligheid­sraad tegen CAR heeft ingesteld niet, aldus het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken. Maar de Franse zender Europe 1 kwam er al snel achter dat er veel meer Russen, vaak met valse paspoorten, in de CAR waren en dat ze zich bevonden op plekken die in handen waren van de rebellen én die diamant, goud en uranium in de bodem hebben. Dat zijn waarschijn­lijk de mannen van Wagner, die net als in Syrië een deel van de kostbare grondstoff­en krijgen in ruil voor hun aanwezighe­id.

Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken ontkent dat het Russische huurlingen naar de CAR heeft gestuurd en schrijft op zijn website dat het de internatio­nale afspraken naleeft.

De drie Russische journalist­en werden op 30 juli in de CAR in hun terreinwag­en neergescho­ten, toen ze de Wagner-huurlingen aan het filmen waren. Ze werkten met geld van de organisati­e van Michail Chodorkovs­ki, de voormalige Russische oligarch die een van Poetins grootste criticaste­rs is.

Mocht Novaja Gazeta gelijk hebben, dan is Pjotr Verzilov niet de eerste die probeert klaarheid te brengen over de Wagner-groep. Die andere, Maxim Borodin, overleed in april nadat hij uit zijn appartemen­t op de vijfde verdieping was gevallen.

 ?? FOTO BELGA ?? Activist Pjotr Verzilov, hier op de begrafenis van journalist Alexander Rastorguye­v die in de Centraal-Afrikaanse Republiek was vermoord. Verzilov deed onderzoek naar de moord toen hij werd vergiftigd.
FOTO BELGA Activist Pjotr Verzilov, hier op de begrafenis van journalist Alexander Rastorguye­v die in de Centraal-Afrikaanse Republiek was vermoord. Verzilov deed onderzoek naar de moord toen hij werd vergiftigd.
 ?? FOTO AFP ?? Deze Rus maakt deel uit van de erkende Russische militie die de troepen van CAR-president Faustin-Archange Touadera traint.
FOTO AFP Deze Rus maakt deel uit van de erkende Russische militie die de troepen van CAR-president Faustin-Archange Touadera traint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium