Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen toegevinge­n doen inzake vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal”

- (mw)

De onwrikbare deadline nadert met rasse schreden. Over goed een half jaar – 29 maart 2019 – is de Brexit een feit. Hoe die Brexit er uit zal zien, blijft koffiedik kijken. Gisteren pleitte de Franse president Macron in Salzburg voor een eensgezind front van de overige 27 EUlanden. De Hongaarse premier Viktor Orban speelde weer dwarsligge­r.

Wat wordt de nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese expartners? Dat is en blijft de hamvraag. Volgens de Britse premier Theresa May heeft haar land al genoeg water bij de wijn gedaan en is het nu aan de EU om toegevinge­n te doen. Die mening legde ze woensdagav­ond tijdens het diner op tafel, maar een dag later op de informele EU-top in Salzburg kreeg May het deksel al op de neus.

De EU is niet zinnens toegevinge­n te doen, aldus Merkel. Het kan niet zo zijn dat de Britten blijven genieten van de voordelen van de open markt als ze er geen deel meer van willen zijn. Ook volgens premier Charles Michel zijn de huidige Britse voorstelle­n “niet goed genoeg voor een akkoord”.

Groot obstakel blijft de toekomstig­e landsgrens op het eiland Ierland. De Ierse republiek en haar EU-partners willen geen harde grens, terwijl de Britten niet willen dat een stuk van hun land – Noord-Ierland – een andere relatie met de EU krijgt dan Engeland, Schotland en Wales. May voelt op dat punt de hete adem van de radicale Brexiteers in haar eigen partij in de nek.

De EU wil vooral duidelijkh­eid nadat de onderhande­laars nu al anderhalf jaar de pas op de plaats maken. Op de EU-top van 18 en 19 oktober willen de lidstaten weten of een akkoord haalbaar is. Zo ja, dan komt er een speciale top in het weekend van 17 en 18 november. Zo nee, dan stevenen we af op een Brexit zonder akkoord. En daar zijn alle voorbereid­ingen klaar voor, verzekerde Commissiev­oorzitter Juncker: “Don’t worry, be happy”.

Vier vrijheden

De Franse president Emmanuel Macron riep de 27 overige EU-landen gisteren nog eens op om zich principiee­l en eensgezind op te stellen, en geen toegevinge­n te doen inzake de vier vrijheden van de interne markt (vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal).

Hij kreeg gisteren alvast de Hongaarse premier Viktor Orban op zijn pad, inmiddels zowat zijn vaste Europese tegenspele­r. Orban is er tegen dat lidstaten de Britten willen laten “afzien” voor hun keuze.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Macron wil eensgezind­heid, maar Hongarije loopt al niet in de pas.
FOTO EPA-EFE Macron wil eensgezind­heid, maar Hongarije loopt al niet in de pas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium