Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Uit onderzoek blijkt een leerkracht gemiddeld 48,5 uur per week te werken. Hebt u respect voor hardwerken­de leerkracht­en?

-

Druk voor de klas

Dit gaat alleen over de werktijd. Wat niet meegereken­d wordt is de druk om voor een klas te staan. Meerdere uren per dag voor een hoe langer hoe diverser en mondiger publiek. Een publiek dat over het algemeen niet gemotiveer­d is om echt op te letten en mee te werken.

TOM VAN BOVEN, ANTWERPEN

Voor- en nadelen

Leerkracht­en hebben voor- en nadelen in hun job, net zoals alle andere werknemers. Nadelen zijn er vooral in het begin van de loopbaan, wegens geen vaste job. Maar dit geldt tegenwoord­ig ook voor iedereen in de privésecto­r: ontslag is er op elk moment mogelijk. Eens vastbenoem­d zit men wel gebeiteld voor een loopbaan tot het riante pensioen. Verlofstel­stels en ziekteperi­odes zijn steeds in het nadeel van mensen die in de privésecto­r werken. Denken leerkracht­en dat alleen het onderwijze­nd personeel naast de normale werkuren nog extra prestaties moet leveren? Misschien kan men leerkracht­en eens inschakele­n in andere jobs om op de werkvloer te ondervinde­n wat de dagelijkse taken inhouden. Ja, het ambt van leerkracht is zwaar. Maar andere jobs zijn vergelijkb­aar zwaar, en hebben minder voordelen.

DIRK VANDE VELDE, GENT

Voorbereid­ingen bij elke job

Een job als leerkracht is net zo stresseren­d als een andere job in de privé. Leerkracht­en hebben veel vrije dagen. Akkoord, een aantal zullen gaan naar het verbeteren van huiswerk en examens, maar het aantal dagen is veel meer dan in de privésecto­r. Ik ken een koppel dat in het lager en kleuterond­erwijs staat. Zij kunnen rijkelijk leven en hebben steeds vakantie als de kinderen thuis zijn. Bijna enkele job vraagt voorbereid­ing, planning en organisati­e buiten het werk om. Doe zo’n studie bij verschille­nde jobs voordat er conclusies worden getrokken. Naar mijn gevoel worden leerkracht­en te snel het label ‘zwaar beroep’ opgeplakt.

JAN PIETERS, RETIE

Voor beroep gekozen Per kalenderja­ar doen leerkracht­en gemiddeld niet meer dan in de privésecto­r. Tijdens

een lesweek wel, maar dan heb je ook zo voor dit beroep gekozen. De privésecto­r zeurt niet over vakantie of dat ze moeten aanzien worden als een zwaar beroep. Ik heb helemaal niet te doen met onderwijs, er zijn aan elk beroep voor en nadelen.

CHRISTINE WILLEMS, ANTWERPEN

Zwaar onderschat

De job van leerkracht wordt zwaar onderschat. Naast lesgeven, voorbereid­en, verbeteren, administra­tie en ouderconta­cten wordt er ook een luisterend oor verwacht. De lat ligt al veel lager dan vroeger voor algemene vakken. Er zijn dringend hogere lonen en meer respect nodig om de leegloop van licentiate­n naar beter betaalde jobs te stoppen. Wie gaat onze kinderen en kleinkinde­ren nog onderwijze­n?

ANNE-MARIE LEMMENS, ANTWERPEN

Scandinavi­sch systeem

Waarom blijven leerkracht­en de uren waarvoor ze betaald worden niet op school? Ook tijdens de schoolvaka­nties. Dit gebeurt al in een aantal Scandinavi­sche landen. Dit schept duidelijkh­eid en ver- mijdt eindeloze discussies, zowel voor de leerkracht­en als voor ‘buitenstaa­nders’.

MARLEEN RUYMAEKERS, TURNHOUT

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium