Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoofd- en bijrollen in Antwerpen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever wil, ondanks de scherpe uitval van Philippe De Backer en ondanks zijn eigen aanvallen op Kris Peeters, na de verkiezing­en verder besturen met een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. Wouter Van Besien van Groen is ook duidelijk over zijn voorkeur: een linkse coalitie zonder N-VA. En toch, als de kiezer de kaarten moeilijk legt en andere combinatie­s rekenkundi­g onmogelijk zijn, behoort een coalitie Groen-N-VA nog altijd tot de mogelijkhe­den. Zonder Van Besien dan. Het politieke bedrijf kan grillig zijn.

Maar het is te vroeg voor speculatie­s. We staan op drie weken voor de verkiezing­en en het echte inhoudelij­ke debat over de toekomst van Antwerpen moet nog beginnen. Tenminste als we ervan uitgaan dat we het nu stilaan gehad hebben met de strijd zoals die tot nu toe is gevoerd. Twee partijen zijn daar behoorlijk gehavend uit gekomen. De tocht van Kris Peeters naar het stadhuis verloopt bepaald niet over rozen. Peeters is zwaar ontgoochel­d over de campagne en uit ons gesprek met hem blijkt dat hij de strijd weliswaar niet opgeeft, maar dat de lol er voor hem wel af is. De zwaarste stormen voor sp.a dateren al van een paar maanden geleden. De partij hoopt nu met Jinnih Beels het roer te kunnen omgooien. Op het doorzettin­gsvermogen en het enthousias­me van Beels valt niets aan te merken. Haar optreden is verfrissen­d, maar inhoudelij­k weegt ze te licht, zo blijkt uit de publieke debatten die intussen al gevoerd zijn.

Wouter Van Besien maakt in zijn gesprek met Gazet

van Antwerpen een zelfzekere indruk, zijn programma is goed onderbouwd en bevat enkele originele voorstelle­n en hij durft tenminste duidelijk zijn positie in het Antwerpse speelveld bepalen. Maar een echt flamboyant­e leidersfig­uur is Van Besien niet. En dat valt vooral op als hij naast Bart De Wever staat. Die is in deze strijd nog altijd oppermacht­ig. In alle gesprekken die we hebben gevoerd, was de stijl van de burgemeest­er het belangrijk­ste thema. Zijn polemische toon en zijn niet-verbindend­e uitspraken worden door iedereen op de korrel genomen. De Wever zelf ziet dat als een eer, als een teken dat ze voor de rest niets hebben om hem op aan te vallen. Dat hebben ze wel, maar de vraag is of ze er de volgende weken in slagen om met hun boodschap de Antwerpse kiezer te overtuigen. Tot nu toe slaagt De Wever er immers moeiteloos in om de zes andere lijsttrekk­ers in een bijrol te duwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium