Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechter beslist: dokwerker (67) mag opnieuw aan het werk

Minister Kris Peeters bekijkt hoe leeftijdsg­rens wet-Major kan worden opgetrokke­n

- CHRISTOF WILLOCX

Een rechtbank in Brugge heeft beslist dat een havenarbei­der uit Zeebrugge mag blijven doorwerken na zijn 65 jaar. Het vonnis gaat in tegen de wet-Major, die de havenarbei­d regelt. In die wet staat dat havenarbei­ders hun erkenning verliezen als ze 65 jaar zijn, maar volgens de rechtbank is dat leeftijdsd­iscriminat­ie.

Een havenarbei­der uit Zeebrugge, die anoniem wil blijven, werd twee jaar geleden 65 jaar. Hij wilden blijven werken, maar dat mocht niet door de wet-Major. De man stapte daarom naar de arbeidsrec­htbank in Brugge. “De rechtbank heeft mijn cliënt nu gelijk gegeven”, zegt zijn advocaat Jan Hofkens. “De rechter stelt dat de automatisc­he intrekking van de erkenning op 65 jaar leeftijdsd­iscriminat­ie is. Het argument dat iemand na zijn 65ste te oud is om de job van havenarbei­der te doen, werd van tafel geveegd omdat havenarbei­ders elk jaar een medische controle moeten ondergaan.”

Volgens Hofkens is het zeldzaam dat een arbeider naar de rechtbank stapt met de vraag om te mogen blijven werken na zijn 65 jaar. “Dat komt omdat er in de meeste beroepsgro­epen geen leeftijdsb­eperking is. Havenarbei­d is een uitzonderi­ng. De leeftijdsg­rens in de wet-Major moet worden aangepast. Mijn cliënt zit al twee jaar tegen zijn zin thuis, maar zal zich met dit arrest weer aanmelden als havenarbei­der.”

“Een goede uitspraak”

De tegenparti­j in de rechtbank was de federale overheidsd­ienst Werkgelege­nheid. “Wij gaan niet in beroep”, zegt de bevoegde minister Kris Peeters (CD&V). “Wij zijn voorstande­r van langer wer-

Jan Hofkens Advocaat

“Het argument dat iemand na zijn 65 te oud is om havenarbei­der te zijn, werd van tafel geveegd.”

ken. Deze uitspraak is dus goed voor ons. We zullen met de sociale partners samenzitte­n om te bespreken of er extra maatregele­n moeten worden genomen zodat de leeftijdsg­rens kan worden opgetrokke­n.”

Het gaat voor alle duidelijkh­eid om het recht om te blijven werken na 65 jaar. In de praktijk stoppen veel havenarbei­ders vroeger, om-

dat het beroep zwaarbelas­tend is voor het lichaam.

Joris Kerkhofs, secretaris van de christelij­ke vakbond ACV Transcom, wil de gevolgen van de uitspraak rustig bekijken. “Vandaag krijgt iemand die na zijn 65 jaar nog wil werken en werkloos wordt, geen uitkering meer. Dat is een probleem voor een havenarbei­der, want de ene dag is er werk en de andere dag niet. Bovendien is het twijfelach­tig of de man uit Zeebrugge nog aan de slag kan. Herintegra­tie op de arbeidsmar­kt verloopt moeilijk. Als een rechter bijvoorbee­ld vaststelt dat een vakbondsma­n door een bedrijf wordt ontslagen omdat hij van de vakbond is, moet hij opnieuw worden aangeworve­n. In de praktijk betaalt de werkgever dan gewoon een hogere opzegvergo­eding of een andere compensati­e, omdat hij die persoon niet opnieuw in dienst wil.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Havenarbei­ders mogen door de wet-Major maar tot hun 65 jaar werken. Een dokwerker uit Zeebrugge vond dat niet kunnen en stapte naar de rechter, die hem gelijk gaf.
FOTO POL DE WILDE Havenarbei­ders mogen door de wet-Major maar tot hun 65 jaar werken. Een dokwerker uit Zeebrugge vond dat niet kunnen en stapte naar de rechter, die hem gelijk gaf.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium