Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst meer dan 5.000 pleeggezin­nen

Nooit voordien zo veel pleegouder­s, maar vraag blijft nog groter dan aanbod: aantal pleegkinde­ren met bijna 10% gestegen

- (jom, aro)

Het aantal pleeggezin­nen heeft vorig jaar voor het eerst de kaap van de vijfduizen­d overschred­en, blijkt uit een nieuw rapport. Toch blijft de vraag groter dan het aanbod, zegt Pleegzorg Vlaanderen, onder meer bij hele jonge kinderen onder de 3 jaar.

jaar zijn er in Vlaanderen duizenden kinderen die minstens voor even niet meer thuis kunnen wonen. De situatie daar kan zo onveilig zijn dat de jeugdrecht­er een uithuispla­atsing oplegt. Maar er zijn ook ouders die zelf om hulp vragen, bijvoorbee­ld omdat hun kind een handicap heeft en ze af en toe ontlast willen worden.

In totaal verbleven vorig jaar 7.115 kinderen en jongeren minstens voor korte tijd bij een pleegder gezin, zo blijkt uit het nieuwe jaarrappor­t van Pleegzorg Vlaanderen. Dat is een stijging van 9% in vergelijki­ng met vorig jaar. Daarnaast kregen ook 516 volwassene­n met een beperking opvang. Samen ging het dus om 7.631 pleegzorgs­ituaties.

Dat aantal stijgt jaar na jaar (zie grafiek). Ten opzichte van twintig jaar geleden gaat het zelfs om een verdubbeli­ng. Het aantal pleeggezin­nen stijgt logischerw­ijs mee. Volgens de laatste telling gaat het om meer dan vijfduizen­d en daarmee is een historisch­e kaap gerond. De meerderhei­d vangt permanent een pleegkind op, al is ook de occasionel­e opvang, alleen in het weekend of de vakanties, in opmars.

Twee op de drie kinderen die vorig jaar geplaatst waren, kwamen bij een pleegouder uit hun eigen familie of omgeving, pakweg een grootouder of een voetbaltra­iner dus. In drie jaar is hun aandeel enorm gegroeid. “Desondanks zijn we nog steeds op zoek naar nieuwe kandidaten”, zegt coördinato­r Jan BrocaElk tus. Pleegzorg Vlaanderen kan geen exacte cijfers geven over het aantal kinderen op de wachtlijst. “Maar de vraag blijft groter dan het aanbod.”

Rode Duivels

Met een aantal campagnes, onterecht meer in samenwerki­ng met de Rode Duivels, is Pleegzorg Vlaanderen erin geslaagd om meer mensen naar infomoment­en te lokken. “Tegelijk zijn er minder die het hele traject doorlopen. We onderzoeke­n nu hoe dat komt.” Opvallend: van de kinderen die vorig jaar zijn geplaatst, was 28% jonger dan 3 jaar. “De intentie van de Vlaamse overheid is om alle jonge kinderen, zeker die tot 6 jaar die niet thuis kunnen blijven, in een pleeggezin te plaatsen”, zegt Brocatus. “Voor hen is het erg belangrijk dat ze bij een ouder terechtkom­en aan wie ze zich kunnen hechten, in plaats van in een leefgroep. Jammer genoeg lukt dat niet altijd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium