Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersde­skundige gooit stenen op E313

Ex-werknemer Agentschap Wegen en Verkeer wilde mensen aansporen fiets of openbaar vervoer te nemen

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Hij werkte als mobiliteit­sdeskundig­e bij het Agentschap Wegen en Verkeer, maar toch gooide Wieland C. (33) in 2016 meermaals steenpuin en betonblokk­en van een brug over de E313 in Geel. Enkele auto’s raakten daardoor beschadigd. “Er hadden doden kunnen vallen”, zei de openbare aanklager op de rechtbank.

De dertiger moest zich vrijdag op de correction­ele rechtbank in Turnhout verantwoor­den voor veertien feiten van kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer. Alles speelde zich af tussen februari en december 2016.

“Tijdens enkele opeenvolge­nde nachten heeft hij vanaf de brug aan Klavet over de E313 in Geel steenpuin, klinkers en boordstene­n naar beneden gegooid”, schetste openbaar aanklager Elke Van Dyck. “Er vielen gelukkig geen gewonden, maar een aantal auto’s liep materiële schade op. De politie kon de man op 28 december 2016 ter plaatse betrappen. Hij droeg handschoen­en waarop steenpuin hing en beweerde dat hij met zijn daden mensen wilde aansporen om de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken.” De feiten zijn des te merkwaardi­ger omdat Wieland C. eind 2016 werkzaam was als verkeersde­skundige bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid. Hij genoot een universita­ire opleiding Verkeersku­nde en was voordien al aan de slag als mobiliteit­sambtenaar voor enkele gemeenten, waaronder Schoten, en als deskundige voor de lokale politie Noorderkem­pen in Hoogstrate­n.

“Hij houdt er een bizarre redenering op na. Als verkeersde­skundige moet hij toch weten hoe gevaarlijk het is om zomaar materialen op de autosnelwe­g te gooien. Er hadden doden kunnen vallen”, aldus de aanklager nog.

Niet geestesges­toord

De man werd half 2017 ontslagen bij het AWV. Hij riskeert een voorwaarde­lijke celstraf van twee jaar. Nadat hij was betrapt, zat Wieland C. vijf dagen in voorhechte­nis en werd hij zes maanden onder elektronis­ch toezicht geplaatst. Enkele deskundige­n kwamen tot de conclusie dat hij niet geestesges­toord is.

“Hij heeft uren bij psychiater­s en psychologe­n gezeten. Een combinatie van isolement en gefrustree­rde naïviteit heeft geleid tot deze impulsieve daden. De kans dat hij opnieuw dergelijke feiten zal plegen, is heel laag”, pleitte zijn raadsman, meester Bart Herman. “Hij heeft nooit de intentie gehad om iemand te verwonden en schaamt zich over wat er is gebeurd. Hij keek altijd eerst naar beneden of er verkeer was en mikte altijd op het linkerrijv­ak. Vanaf het moment dat hij in vrijheid werd gesteld, heeft hij begeleidin­g gezocht, zelfs nu nog.”

De strafpleit­er vroeg om C. een autonome probatiest­raf of werkstraf op te leggen. De raadsman ontkende wel dat hij vóór juni 2016 al toesloeg, zoals het Openbaar Ministerie en ook enkele burgerlijk­e partijen volhouden.

Geslaagd in angst aanjagen

“Als het de bedoeling van de man was om de mensen angst aan te jagen als ze zich op de snelweg bevinden, dan is dat zeker gelukt”, zei meester Kristof Jonckers namens een van de gedupeerde bestuurder­s.

Als voormalige werkgever en beheerder van de wegen eiste ook het Vlaams Gewest een schadeverg­oeding. “Vlaanderen moet instaan voor de veiligheid op de wegen. En toen de waarheid aan het licht kwam, voltrok zich de onwaarschi­jnlijke hypothese dat de dader uit eigen rangen kwam”, schetste de raadsman van het Vlaams Gewest.

Het vonnis volgt op vrijdag 19 oktober.

 ?? FOTO HO ?? Vanaf deze brug over de E313 in Geel werd het puin naar beneden gegooid.
FOTO HO Vanaf deze brug over de E313 in Geel werd het puin naar beneden gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium