Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer een kerncentra­le minder (en dat voelt u in uw portemonne­e)

Prijs van elektricit­eit kan tot 100 euro duurder worden als 6 van de 7 reactoren stilliggen dit najaar

- ARNOUT GYSSELS

Vijf van de zeven kerncentra­les in ons land liggen plat. Op het einde van oktober komt daar nog een zesde bij. En dus zullen we stroom uit het buitenland moeten invoeren. “Hopelijk wordt het geen té koude winter in Frankrijk”, zegt energieexp­ert André Jurres. En hopelijk houdt die ene resterende kerncentra­le het intussen uit. “Misschien zal de regering nu eindelijk werk maken van de kernuitsta­p.”

Wat is er aan de hand met de kerncentra­les?

Vijf van de zeven centrales liggen stil voor onderhoud en herstellin­gswerken. Bij drie gaat het om betonrot in het niet-nucleaire gedeelte. Van Doel 4 en Tihange 2 was al geweten dat ze voor de winter niet klaar zouden zijn. Nu blijkt dat het betonrot bij Tihange 3 ook erger is dan gedacht. Pas in maart zal de klus geklaard zijn. De twee andere reactoren zullen voor het einde van december weer inzetbaar zijn. Maar voor het zover is, krijgt een van de twee reactoren die wel nog functioner­en in november ook nog eens een groot onderhoud. Dan houdt er nog maar eentje ons land draaiende.

Gaan we deze winter in het donker zitten?

Neen. Ons land is beter gewapend tegen stroomteko­rten dan bij de vorige dreiging. Netbeheerd­er Elia heeft meer hoogspanni­ngsleiding­en geïnstalle­erd naar het buitenland om stroom te kunnen invoeren én de grote verbruiker­s hebben beloofd zich in te houden als de schaarste groot is. Pijnlijk is wel dat federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in het begin van de maand nog besliste om geen strategisc­he reserve aan te leggen. Dat wil zeggen dat er geen geld klaarligt om oude gascentral­es op te starten als de nood het hoogst is.

Zal dit te merken zijn op mijn factuur?

Jawel. Energievoo­rziening is een spel van vraag en aanbod. In de winter stijgt de vraag. Als het aan- bod dan belabberd is, haalt België in eerste instantie stroom uit het buitenland. Dat kost al snel wat meer. “En het mag in Frankrijk niet te koud worden”, zegt onafhankel­ijk energiespe­cialist André Jurres. “Want anders hebben ze daar ook niet genoeg.” Hij gaat ervan uit dat de energiefac­tuur zo’n 75 à 100 euro duurder zal zijn volgend jaar. “Vooral omdat de federale regering en minister Marghem veel te laat in gang zijn geschoten om nieuwe gascentral­es te bouwen om de kernuitsta­p op te vangen.” Zo verkoopt Marghem het graag, al is het dan eentje die ze niet voorzien had. Het doet alleszins de discussie weer hevig oplaaien. Meerderhei­d en oppositie nemen Marghem op de korrel.

“We zeggen al zo lang dat ze werk moet maken van die gascentral­es en haar subsidieme­chanisme”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Maar dit bewijst wel dat de kerncentra­les niet de energiebro­n van de toekomst zijn.”

Bij N-VA, waar ze al lang niet meer geloven dat de kernuitsta­p ook maar een schijn van succes heeft, wijzen ze erop dat de kerncentra­les die zij willen openhouden gespaard blijven van de malheurs.

“Elke maand vertraging bij het bouwen van nieuwe centrales zorgt voor meer onzekerhei­d”, zegt Kamerlid Bert Wollants (N-VA). “En dat is slecht nieuws als we investeerd­ers willen aantrekken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In november zal slechts een van de zeven kerncentra­les in ons land operatione­el zijn.
FOTO PHOTO NEWS In november zal slechts een van de zeven kerncentra­les in ons land operatione­el zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium