Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Roma duikt de keuken in

Kunstencen­trum opent restaurant in buurpand waar crèmerie Sels zich vroeger bevond

- KARIN VANHEUSDEN

De Roma opent dit voorjaar vlak naast de deur een eigen restaurant. “Met een fijne plek waar je lekker kunt eten of drinken, willen we ons publiek een extra service bieden en mee investeren in de Turnhoutse­baan en in Borgerhout”, zegt Danielle Dierckx, coördinato­r van De Roma.

Het enorme pand aan de linkerkant van De Roma (als je met je neus in de richting van de ingang kijkt) staat al jaren leeg. Nochtans heerste er vroeger een gezellige drukte, met eerst crèmerie Sels en later een restaurant onder dezelfde naam.

“We beginnen binnenkort met de renovatiee­n inrichting­swerken”, zegt Danielle Dierckx. “Een hele klus, want de ruimte van ongeveer 450 vierkante meter is casco. Behalve alle nutsvoorzi­eningen moet het pand ook geïsoleerd en brandveili­g worden gemaakt. Voor de inrichting en het uitdenken van het concept werken we samen met architecte­n en met Michiel Thys, de uitbater van het café-lunchresta­urant Walvis in Zurenborg.”

Twee shifts, honderd couverts

Welke look en feel het restaurant zal hebben, is nog niet echt concreet. En over het concept wordt ook nog diep nagedacht. “We nemen een risico, want dit is een serieuze investerin­g. Maar we willen dit heel graag doen – voor de Turnhoutse­baan en voor Borgerhout, maar ook voor onze bezoekers. Ondanks het ruime horeca-aanbod op de Turnhoutse­baan blijven bezoekers ons vragen of we geen leuk eetadresje kennen waar ze voor een concert naartoe kunnen. Met dit restaurant willen we die service bieden: geen snelservic­e-restaurant, maar een fijne plek waar je op een comfortabe­le manier lekker kunt eten en snel en efficiënt wordt bediend. We plannen twee shifts, telkens voor honderd couverts. Mensen kunnen ook uitgebreid tafelen, met alles erop en eraan. En verder zal er een ruime bar worden ingericht.

De Roma is momenteel op zoek naar een chef-kok die in het restaurant de culinaire honneurs wil waarnemen. “Hij of zij zal de menukaart samenstell­en, maar de insteek is biologisch, met liefst lokaal geproducee­rde ingrediënt­en. En met een uitgebreid­e keuze aan vegetarisc­he en halalgerec­hten. Verder willen we ook werken met personeel dat via duaal leren of andere horeca-opleidinge­n kan worden ingezet, zodat het restaurant ook een sociaal karakter heeft. Voor de inrichting en aankleding willen we een beroep doen op scholen of organisati­es die werken met leerlingen in het deeltijds onderwijs of met speciale tewerkstel­lingsstatu­ten.

Foto’s gezocht

Het restaurant zal niet worden uitgebaat door vrijwillig­ers. “Het meeste werk in een restaurant vereist immers specifieke kwalificat­ies en opleidinge­n. Verder leent het werk in een restaurant zich minder tot ‘ontmoeting en netwerken’, wat onze sterke vrijwillig­ersploeg samenhoudt.

Voor de inrichting van het restaurant, dat overigens nog geen naam heeft, wil De Roma de hulp inroepen van de buurt. “Crèmerie Sels was in de jaren 60 en 70 een populaire plek op de Turnhoutse­baan. Heel Borgerhout kwam er over de vloer, weet ik van oudere bezoekers. Ook opvolger, restaurant Sels in de jaren 80 was bekend. Wie oude foto’s heeft van die zaken, mag ons contactere­n. We willen ze een ereplek geven in ons restaurant.”

Danielle Dierckx

Coördinato­r De Roma ‘‘Het wordt geen snelservic­e, maar een fijne plek FOTO WALTER SAENEN waar je comfortabe­l kunt eten en efficiënt wordt bediend.”

Wie oude foto’s heeft van crèmerie of brasserie Sels op de Turnhoutse­baan kan contact opnemen met De Roma via tim@deroma.be of 03.600.16.56. Wie zich wil aanbieden als chef-kok voor het restaurant van De Roma: job@deroma.be.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Het pand naast De Roma is 450 vierkante meter groot: ideaal om een restaurant en bar in onder te brengen.
FOTO WALTER SAENEN Het pand naast De Roma is 450 vierkante meter groot: ideaal om een restaurant en bar in onder te brengen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium