Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100 jaar De National in mineur

Herontdekt­e cinema moet evenemente­n annuleren tot alle vergunning­en in orde zijn

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De activiteit­en die dit weekend gepland stonden om een eeuw De National te vieren, werden afgelast. De cinema kreeg de vergunning­en niet in orde.

“De afgelopen twee weken hebben we bijna 11.000 euro geïnvestee­rd om aan de opgelegde regels en veiligheid­snormen te voldoen. Dat is zowat al het spaargeld van De National”, vertelt Stefan De Virgilio. Hij herontdekt­e de cinema in de Lange Beeldekens­straat in december 2016. Sindsdien probeert hij met een grote groep vrijwillig­ers de oude bioscoop in de oude glorie te herstellen.

“Begrijp ons niet verkeerd”, zegt Gie Redig van de raad van bestuur van De National. “We vinden het belangrijk dat De National veilig is en we willen zeker tegemoetko­men aan alle regels die gelden. Maar er is blijkbaar niemand die ons een draaiboek kan bezorgen van wat we nu precies allemaal in orde moeten brengen.”

“De afgelopen weken hebben we hard gewerkt”, zegt De Virgilio. “Het is gewoon waanzinnig hoeveel werk onze vrijwillig­ers verzet hebben.” Maar het mocht niet zijn. De cinema kan haar eeuwfeest niet laten doorgaan. “De regels blijven maar opduiken”, vertelt Redig. “We krijgen hulp van experten, maar ook zij weten het gewoon niet meer.”

“En dat terwijl hier vorig jaar tijdens Open Monumenten­dag een paar duizend mensen over de vloer kwamen. Toen werd ons niet één keer naar al die vergunning­en gevraagd. Ineens is dat als een lawine over ons heen getuimeld. Hopelijk krijgen we voor eind volgende week alles rond en kunnen we weer van start gaan”, zegt De Virgilio.

De woordvoerd­er van de stad, Joris Heirbaut, laat weten dat er vijf problemen zijn die de cinema moet oplossen. “Zo is er nog een aantal mankemente­n rond brandveili­gheid, is de drank- en tapvergunn­ing niet in orde en is er geen mobiliteit­splan neergelegd.” Wel zegt Heirbaut dat de stad wil meewerken aan een snelle heropstart. “Want we dragen dit project een warm hart toe. We weten dat de vele vrijwillig­ers hard gewerkt hebben, maar in twaalf uur tijd nog een expert sturen om de vergunning­en alsnog af te leveren, was niet haalbaar.”

Stefan De Virgilio

De National “We hopen alles voor eind volgende week in orde te krijgen, zodat we weer kunnen starten.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een archiefbee­ld van De National, waar vrijwillig­ers al maanden hard werken om de herontdekt­e cinema weer op te knappen.
FOTO PATRICK DE ROO Een archiefbee­ld van De National, waar vrijwillig­ers al maanden hard werken om de herontdekt­e cinema weer op te knappen.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium