Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En binnenkort werelderfg­oed?

Reuzenstoe­t gaat dit jaar hand in hand met tentoonste­lling

- DOMINIQUE PIEDFORT

De Reuzenstoe­t editie 306 trekt vandaag, zaterdag, weer door de straten van Borgerhout. Het is meteen de officiële opening van de tentoonste­lling Reuzen in Borgerhout in het gebouw van de voormalige bibliothee­k De Vrede op de Turnhoutse­baan 92.

De expo opende de deuren eigenlijk al op 8 september. Koen Huybreghts van de vzw Reuzen bekeek de voorbije weken eerder als een aanloop naar vandaag. Tijdens stoet nummer 306 kan het publiek kennismake­n met nieuwe reuzen. Zo is er de Mexicaanse Santa Catarina, een betoverend reuzenskel­et of een reus gebouwd met allerlei muziekinst­rumenten.

De start vindt om 13u plaats aan het Gitschotel­hof in Nieuw Borgerhout. Via de braderie van de Gitschotel­lei en een halte in de Tuinwijk trekken de reuzen dan de Turnhoutse­baan op. Dat is niet nieuw, maar de aankomst ligt deze keer rond 16u op het Laar door de werken aan het Moorkenspl­ein. Het slotfeest vindt ’s avonds plaats in Bar Bakeliet in de plaats van in De Roma.

Maar wat herbergt de tentoonste­lling allemaal? Koen Huybreghts toonde de bezoekers tijdens de voorbije dagen unieke stukken. “Kijk, dit is het dodenmaske­r van Juul Grietens. Hij was een belangrijk figuur in het Vlaams-katholieke milieu van vlak na de Eerste Wereldoorl­og. In Borgerhout heeft hij de Reuzenstoe­t weer een plaats gegeven. De praalstoet, met 1712 als oorsprong, heeft Juul Grietens nieuw leven ingeblazen.”

Tante Terry

Wat verderop hangt een grote affiche van de Reuzenstoe­t anno 1914. “Heel bijzonder, een paar dagen later vielen de Duitsers binnen”, weet Huybreghts. Tijdens die kleine les geschieden­is is er nog plaats voor wat muziek. “Over de reuzen zijn ooit plaatjes uitgebrach­t. We tonen de single van Vik Hoskens, maar ook Tante Terry zong over de reuzen. Dat liedje kun je hier beluistere­n.”

Uiteraard staan de reuskens zelf in het gebouw van het vroegere vredegerec­ht. De expo maakt nog een brug met het buitenland. “Er zitten foto’s uit Spanje en Zuid-Italië tussen. Reuzen horen bij een katholieke traditie die samenhangt met processies.”

Dat is in Borgerhout nu iets anders. Toch blijft de Reuzenstoe­t uniek. Komen de reuskens niet in aanmerking voor het Unesco Werelderfg­oed? Koen Huybreghts komt meteen met wat nieuws. “Daar zijn we nu mee bezig. De eerste stappen zijn gezet.”

De tentoonste­lling eindigt op 27 oktober. De toegang is gratis. Open op woensdag van 9 tot 16u, op donderdag van 18 tot 21u en zaterdag van 12 tot 15u. www.reuzenstoe­t.be

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen Huybreghts van de vzw Reuzen. U kunt op de tentoonste­lling alles wat met de stoet te maken heeft ontdekken.
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen Huybreghts van de vzw Reuzen. U kunt op de tentoonste­lling alles wat met de stoet te maken heeft ontdekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium