Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De meisjes van de Scala-jongens

Kolacny-broers maken show en cd rond Nederlands­talige meisjes-hits e

- GUNTER JACOBS

Van Layla van De Kreuners tot Vergeet

Barbara van Will Tura: liedjes door vrouwen over vrouwen. Dat is de insteek voor

Meisjesnam­en, de theatersho­w en bijbehoren­de cd waarmee de Aarschotse broers Kolacny en hun Scala-koor langs Vlaamse theaters trekken. Voor het eerst in 22 jaar doet het internatio­naal vermaarde combo dat met een integrale voorstelli­ng in het Nederlands.

Sinds de oprichting in 1996 schrijft Scala een van de merkwaardi­gste succesverh­alen in de vaderlands­e muziekgesc­hiedenis. Herinner hoe stoere rockers als Marilyn Manson en Rammstein het dameskoor van dirigent Stijn en broer-pianist Steven Kolacny compliment­eerden met de fragiele interpreta­ties van hun songs. Hoe in 2010 de Scala-cover van de Radiohead-hit Creep weerklonk in de filmtraile­r van The Social

Network. En hoe zes jaar later de Aarschotse versie van Smells Like Teen Spirit in de Kurt Cobain-documentai­re Montage of

Heck zat, op uitdrukkel­ijk verzoek van

Frances Bean, de dochter van de betreurde Nirvana-zanger. Om nog maar te zwijgen over Downton Abbey, Homeland, The Simpsons en tal van andere populaire tv-series die wat graag muziek van Scala gebruiken.

Het atypische koor uit Aarschot blijft tot in Hollywood gegeerd. Toch galmen de eigenzinni­ge engelengez­angen van Scala de komende maanden vooral door Vlaanderen. De nieuwe voorstelli­ng richt zich namelijk in de eerste plaats tot de Nederlands­talige fans.

Een goed idee is vaak al het halve werk. Waar, wanneer en door wie is het concept van Meisjesnam­en bedacht?

Steven Kolacny: Bij Scala ben ik het die de creatieve concepten bedenkt, vaak voortvloei­end uit songs die we op het podium brengen. Twee jaar geleden merkte ik dat we tijdens optredens in Vlaanderen meer en meer Nederlands­talige liedjes in de set stopten. Die nummers begonnen een almaar belangrijk­ere plek te krijgen, vanwege de taal en de inhoud. Natuurlijk is het fantastisc­h dat Scalamuzie­k wordt gebruikt in een Hollywoodt­railer. Maar als ik tijdens een optreden kan

‘‘Stijn en ik verkeken ons op hoe moeilijk het is om Nederlands­talige nummers te brengen. Veel van deze liedjes hebben heel expressiev­e teksten.’’

vertellen dat ik zelf een liedje voor mijn negenjarig­e petekind Rosa heb geschreven, voel je mensen in de zaal anders reageren. Dat heeft ons op het idee gebracht om ook eens covers van Nederlands­talige nummers te maken. Even hebben we nog over dat concept getwijfeld. Want als we een hele voorstelli­ng in het Nederlands gingen brengen, moesten we eigenlijk onze vaste Engelstali­ge succesnumm­ers loslaten. Toch willen we dit doen.

Liedjes als Layla, Irene, Malle Babbe en Vergeet Barbara zitten in Vlaanderen­s collectief geheugen. Maakt dat het voor jullie makkelijk of net moeilijk?

Dit lijkt een simpel idee, maar het is best moeilijk om uit te werken. Meisjesnam­en is al een intensief proces geweest. Het eerste nummer dat we deden, was Irene van De Mens. Louise van Clouseau, dat we ook al in een vroeg stadium hadden geprobeerd, lukte niet. Dat kreeg door Scala geen toegevoegd­e waarde. Voor we ons aan Anne van Clouseau zouden wagen, suggereerd­e een zangeres het gelijknami­ge nummer van Herman van Veen. Dat zit nu in het programma.

Eerlijk gezegd hebben Stijn en ik ons verkeken op hoe moeilijk het is om Nederlands­talige nummers te brengen. Inmiddels zijn we er achter waarom dat zo is: veel van deze liedjes hebben heel expressiev­e teksten. Daarom hebben we ze lang in stilte uitgetest, tot we zeker wisten dat onze versies overeind blijven. Niet iedereen gaat ze leuk vinden, maar wij staan er allemaal achter en brengen ze graag.

Anja van Gorki en Satelliet S.U.Z.Y. van Noordkaap hebben we vroeger nog samen met de respectiev­elijke zangers Luc De Vos en Stijn Meuris gebracht. Leuke ervaringen, waarbij duidelijk werd dat die nummers mensen raken en doen opveren. We voelen ook duidelijk respect als we nummers bovenhalen van groten als Will Tura, De Kreuners, Louis Neefs, Raymond van het Groenewoud of Rocco Granata. Bij het publiek is de herkenning­sfactor even groot dan wanneer we Engelstali­ge nummers brengen. Hiermee openen we blijkbaar voor veel mensen een deur. Zo wordt dit voor Scala een heel apart avontuur.

Hoeveel Scala-zangeresse­n dragen eigenlijk een van de bezongen meisjesnam­en?

Vroeger zongen bij ons wel een Barbara en een Annelies, maar momenteel zit in de Scala-poule van ruim honderd mensen geen enkele zangeres met een van de liedjesnam­en. Gek misschien, of ook niet, want veel namen uit oudere nummers – zoals Mia, Danielle, Suzy, Anja, Irene en Jessica – zijn niet meer zo actueel en komen tegenwoord­ig dus minder voor. De gemiddelde leeftijd van de Scalazange­ressen ligt rond de 25 jaar. Aangezien Scala constant vervelt, hebben wij steeds een toevoer van jong bloed nodig. Een beetje zoals een voetbalplo­eg. We hebben net audities gedaan. Vanaf zestien jaar zijn nieuwe stemmen welkom. Twee liedjes die zich wel heel concreet aan een persoon laten linken, zijn Rosa en

Martha. Die hebben we zelf gecomponee­rd, voor mijn dochter Martha en voor Rosa, de dochter van Stijn. Martha is op tekst van Geert Verdickt van Buurman.

Rosa staat op de cd, in de voorstelli­ng zitten de liedjes allebei.

Scala heeft de voorbije twintig jaar een fraai internatio­naal parcours afgelegd. Plooien jullie met Meisjesnam­en helemaal terug op eigen land?

Met dit concept maken we graag tijd vrij om nog eens intensief door Vlaanderen te toeren, ja. Ik besef al te goed dat ons Amerikaans platenlabe­l hier niets mee aankan. Die mensen begrepen wel snel het belang hiervan voor ons. Wij willen telkens een nieuw verhaal schrijven. Na 23 jaar moeten we ons niet meer bewijzen.

Meisjesnam­en doen we voor ons eigen publiek. We hoopten wel dat Vlaanderen Scala na de Black Moon Tour in 2013 niet ging vergeten zijn. Maar dat voor de zomer al negentig procent van alle tickets zou zijn verkocht, was toch een érg aangename verrassing.

Met zowel covers van internatio­nale popen rockhits als de dance-hit I Fail met Regi en het metalproje­ct Brides of Lucifer lijkt Scala een groep van uitersten. Zijn er grenzen aan wat jullie aandurven?

Zeker wel. Die grenzen liggen bij onze beperkinge­n als muzikanten. Als we daar op botsen, gaan we niet een sprong wagen die ons op een domein brengt waarvan we niets kennen. Uiteindeli­jk bepaalt ons publiek altijd of het iets mooi vindt of niet. Als we straks in Berlijn spelen, gaan we daar ook enkele Nederlands­talige nummers brengen, uit fierheid om onze taal. Ik ben ervan overtuigd dat ook veel van onze Duitse fans de cd kopen, gewoon om de schoonheid van de nummers.

Meisjesnam­en is nog onder meer te zien in Herentals (04/10), Aalst (05/02), Turnhout (16/02), Merksem (22/02), Bonheiden (28/02), Beveren (01/03), Kapellen (30/03) en Aarschot (12/04)

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Steven Kolacny (49) met dochter Martha (4), en Stijn (42) met dochter Rosa (8). De naar hun dochters vernoemde liedjes zijn ook te horen in Meisjesnam­en.
FOTO JOREN DE WEERDT Steven Kolacny (49) met dochter Martha (4), en Stijn (42) met dochter Rosa (8). De naar hun dochters vernoemde liedjes zijn ook te horen in Meisjesnam­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium