Gazet van Antwerpen Stad en Rand

An Nelissen vertelt Lohengrin-sage vanop balkon Opera Vlaanderen

-

ZA 22/09 - ZO 23/09 | OPERAPLEIN | ANTWERPEN | WWW.OPERABALLE­T.BE

Op het Operaplein verrijst straks vanaf

10u een metershoge witte zwaan. Een verwijzing naar de Wagneroper­a Lohengrin, die nu al in Gent wordt opgevoerd, en vanaf 7 oktober in Opera Antwerpen. Als voorsmaakj­e vertelt comédienne An Nelissen zaterdag (18u) en zondag (15u) het verhaal van de zwaanridde­r vanop het balkon van het Antwerpse operagebou­w. “In een notendop verhaalt het libretto over moord en doodslag tussen de hertog van Brabant en zijn familie”, vertelt Nelissen. “Ik vertel de sage van Elsa en ridder Lohengrin op een volkse manier. Met humor, en doorspekt met muziekfrag­menten.” Bijzonder aan de opera Lohengrin

(1850) is dat hij speelt in het Antwerpen van de 10de eeuw. Na de dood van de hertog van Brabant treedt zijn dochter Elsa in het huwelijk met een geheimzinn­ige ridder die de Schelde komt opgevaren met een bootje voortgetro­kken door een zwaan.

“Deze opera heeft voor Antwerpena­ren dus een speciale betekenis”, vervolgt Nelissen. ”Nochtans vond Wagner, die hier pas na de première van Lohengrin voor het eerst voet aan wal zette, Antwerpen een verschrikk­elijke stad.”

Omstaander­s die dit weekend het gratis Lohengrin-voorproefj­e willen smaken, mogen zelf een stoeltje meebrengen. Lohengrin speelt in Opera Antwerpen van 7 tot 23 oktober.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium