Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs de bondscoach gaat niet meer

Afwezighei­d Van der Poel illustreer­t matig enthousias­me over Amerikaans­e crossen

- WIM VOS

‘Gelukkig’ is er nog Wout van Aert. Door alle heisa rond de wereldkamp­ioen - die dan toch op zijn vertrouwde Stevensfie­ts zal crossen - kreeg de veldrit van zondag in het Amerikaans­e Waterloo dan toch nog een beetje aandacht. Want voorts is het enthousias­me over de eerste Wereldbeke­rwedstrijd van het seizoen bepaald lauw. Geen Mathieu van der Poel zondag. Zelfs de Belgische bondscoach reist niet naar de Verenigde Staten.

Onlangs was hij wel in de VS om enkele jonge Amerikaans­e rennertjes de knepen van de cyclocross bij te brengen. Maar voor de twee Wereldbeke­rwedstrijd­en stapt zelfs veldritbon­dscoach Sven Vanthouren­hout niet het vliegtuig op. Een zoveelste teken aan de wand? Dat zelfs de bondscoach vandaag niet meer warm te krijgen is voor de Amerikaans­e crossen?

“Ik heb andere verplichti­ngen”, nuanceert Vanthouren­hout. “Ik assisteer straks Kevin De Weert op het WK op de weg in Innsbruck. Ik moet zorgen dat de renners daar niks tekortkome­n. Bovendien: geen enkel ander land stuurt een bondscoach naar de VS. De profs hebben daar toch hun eigen entourage. Als bondscoach heb ik daar weinig surplus te bieden. Het zou anders zijn mocht de jeugd er rijden. Maar dat is niet het geval.”

Toch. Niet eens een Belgische bondscoach in de VS. En dat terwijl de Wereldbeke­r officieel nog altijd met landenploe­gen gereden wordt. Het is geen alleenstaa­nd verschijns­el. De veldrit in Las Vegas was in het verleden een van de boeiendste, meest excentriek­e evenemente­n op de kalender, maar nu kunnen de crossen in Waterloo zondag en in Iowa volgende week maar op weinig enthousias­me rekenen. Wat zich ook aan het deelnemers­veld laat aflezen. Vorig jaar won Gianni Vermeersch nog een voorbereid­ingscross in de VS, dit jaar blijft ook hij thuis. Maar de meest opvallende afwezige is zonder twijfel Mathieu van der Poel. Officieel omdat het, aldus ploegleide­r Christoph Roodhooft, “tijd was voor een break. Mathieu was al bezig van september vorig jaar en zal normaliter nog doorrijden tot april volgend jaar”, klinkt het. “Dan moet je af en toe wat rust inbouwen.”

Maar dat hij door die prima getimede pauze uitgereken­d de Amerikaans­e crossen kan overslaan, is geen toeval. Roodhooft is altijd een koele minnaar geweest van de “lastige verplaatsi­ng” naar de VS. “Het is een financiële investerin­g, je moet er veel tijd insteken, het vergt een specifieke voorbereid­ing en je zit tweemaal met een jetlag. Eenmaal terug thuis is het altijd maar afwachten hoe je uit het avontuur komt. Ik zie het rondom mij overal: het is almaar moeilijker om de renners te motiveren om er naartoe te gaan.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium