Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs dieren krijgen hun eigen ‘rijvak’ op nieuwe Hoogmolenb­rug

Vernieuwin­g verlost centrum Schoten meteen van doorgaand verkeer

- JAN AUMAN www.vlaamsewat­erweg.be/hoogmolenb­rug

Het ontwerp voor de nieuwe Hoogmolenb­rug is klaar. “Dit wordt veel meer dan een nieuwe oeververbi­nding. We lossen ineens een pak verkeerskn­elpunten op, zowel in Schoten als aan de overkant van het Albertkana­al in Wijnegem/Deurne. Zelfs de dieren krijgen hun eigen ‘rijvak’ op de nieuwe brug”, aldus ingenieur Stefan Sablon van De Vlaamse Waterweg.

Zoals bekend moet de huidige brug verdwijnen omdat die te laag is voor de binnensche­epvaart. De nieuwe boogbrug, naar het model van de nieuwe brug van den Azijn, overspant het 86 meter brede kanaal, maar de flankerend­e ingrepen strekken zich uit over een strook van bijna 1 kilometer.

“Dit ontwerp is het eindresult­aat van intensief overleg en goed samenwerke­n met gemeente- en districtsb­esturen en andere overheden”, aldus Sablon. “Het budget werd verhoogd tot 20 miljoen euro, maar de vele positieve effecten maken dit verantwoor­d. Bovendien komt de Europese Unie voor 30% tussen in de kosten.” De Hoogmolenb­rug komt 250 meter voorbij de bestaande brug te liggen, richting Merksem. Dat is de zone waar ooit ook de A102 en een nieuwe goederensp­oorlijn hun plaats moeten krijgen, allebei in tunnels onder het kanaal. “De nieuwe brug krijgt één rijstrook in elke rijrichtin­g”, zegt de projectlei­der. “In Schoten begint de oprit vlak bij het kanaal, in de Metropools­traat. De helling wordt er aangelegd in de vorm van een halve cirkel. Eens de waterweg overgestok­en, daal je via een lange rechte baan af tot aan de Merksemseb­aan, 250 meter voorbij het huidige kruispunt, richting Deurne. De nieuwe aansluitin­g wordt een pak veiliger, in het bijzonder voor fietsers. De verkeersli­chten worden zo afgesteld dat auto’s en fietsers elkaar nooit tegelijk kruisen. De huidige Deurnestee­nweg krijgt even voor Desco een nieuw tracé richting de brug, maar de specialist in sanitair en zelfs de Quick en carwash blijven vlot bereikbaar.”

Dat is niet de enige maatregel voor de fietser. De Hoogmolenb­rug krijgt langs één zijde een 4 meter breed fietspad voor verkeer in beide richtingen. Op grondgebie­d Schoten ontdubbelt dat fietspad. Onder meer de leerlingen van het Sint-Michielsco­llege kunnen eens op Schotens grondgebie­d rechtdoor en ‘landen’ vervolgens zonder nog één gevaarlijk­e passage in de Papenaarde­kenstraat, vlak bij de schoolpoor­t. De andere fietsers dalen, volledig gescheiden van het autoverkee­r, in een bocht af naar de Metropools­traat. Ook hier wordt er onder meer dankzij een fietstunne­ltje voor gezorgd dat er nergens autowegen gekruist worden alvorens de tweewieler terechtkom­t op het jaagpad/de fietsostra­de langs het Albertkana­al.

Gescheiden verkeersst­romen

“Maar de nieuwe Hoogmolenb­rug zal ook een positieve impact hebben op de mobiliteit in heel Schoten”, voorspelt ontwerper Sablon. “We reorganise­ren daar de verkeersst­romen. Na de ingebruikn­ame van de brug zul je Schoten via de Braamstraa­t alleen nog kunnen uitrijden. Die Braamstraa­t, waar gedeelteli­jk eenrichtin­gsverkeer wordt ingevoerd, krijgt een nieuwe veilige aansluitin­g op de Metropools­traat.”

“Schoten inrijden zal alleen nog mogelijk zijn via de Wijnegemba­an. Hier voorzien we in verkeersli­chten om alle bewegingen veilig te laten verlopen. Ook op de Wijnegemba­an zal alleen nog maar verkeer mogelijk zijn in één richting tussen de sluis en de Hoogmolend­ijk, inwaarts het dorpscentr­um, maar de bedrijven daar zullen wel nog de mogelijkhe­id hebben om hun vrachtwage­ns zonder omwegen ineens de Metropools­traat op te sturen.”

Ecoduct

En zelfs aan de dieren is gedacht. “We realiseren de eerste aanzet van de groene corridor tussen de noord- en zuidrand”, toont Stefan Sablon de 3 meter brede groene strook langs de westzijde van de brug. “De nieuwe Hoogmolenb­rug omvat ook een ecoduct voor klein wild. Dat kan zo de overstap maken van het park van Schoten naar de groengebie­den in Deurne en Wijnegem zoals Bremweide en Ertbrugge. In Schoten voorzien we daarvoor zelfs in een ecotunnel om de dieren ongestoord de drukke brugoprit te laten passeren. Een landschaps­architect zal dit allemaal heel natuurlijk integreren.”

De bouwaanvra­ag wordt nog dit najaar ingediend. De constructi­e van de nieuwe Hoogmolenb­rug is gepland in de tijdspanne najaar 2020 tot eind 2022. Omdat de oude Hoogmolenb­rug in gebruik blijft tot de nieuwe berijdbaar is, zal de hinder beperkt blijven.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Hoogmolenb­rug vandaag.
FOTO JAN AUMAN De Hoogmolenb­rug vandaag.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Projectlei­der ir. Stefan Sablon bij het Albertkana­al, met op de achtergron­d de bestaande Hoogmolenb­rug.
FOTO JAN AUMAN Projectlei­der ir. Stefan Sablon bij het Albertkana­al, met op de achtergron­d de bestaande Hoogmolenb­rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium