Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Glastuinde­rs denken aan het klimaat

Bart Peeters kijkt uit naar energievri­endelijke vernieuwin­gen in de sector

- FILIP SPOELDERS

De provincie Antwerpen, de Nederlands­e provincie Limburg en betrokken partners slaan de handen in elkaar om te innoveren in de glastuinbo­uwsector. Dat moet leiden tot een klimaatneu­trale en energievri­endelijke werking.

In het tuinbouwbe­drijf van Bart Peeters in Borsbeek werd na twee jaar van voorbereid­en ‘Glitch’ voorgestel­d. Dat staat voor ‘Glastuinbo­uw innoveert door co-creatie met koolstofar­me hightech’. “Glastuinbo­uw is erg belangrijk voor onze provincie. Het staat voor 50% van de Vlaamse sector. Maar we staan steeds voor uitdaginge­n en nieuwe technologi­eën die niet meteen klaar zijn voor de markt. Dit kost tijd en geld. Het is de eerste keer dat twee buurlanden samenwerke­n om deze technologi­eën te ontwikkele­n”, zegt gedeputeer­de Ludwig Peeters. De samenwerki­ng zal voornameli­jk draaien rond energie-efficiënti­e en klimaatneu­traal werken. Zo worden innovatiep­rojecten uitgewerkt rond belichting­ssystemen, laagwaardi­ge warmte en de ontwikkeli­ng van dampwarmte­pompen voor ontvochtig­ing.

Tomaten

Tuinder Bart Peeters uit Borsbeek ziet de innovatiev­e steun graag komen. “Wij hebben momenteel 5,2 hectare aan serres staan waar we tomaten telen. Als alles goed verloopt, kunnen we binnenkort uitbreidin­gswerken beginnen voor nog eens 5 hectare aan serres. Vanuit het Proefstati­on in Sint-Katelijne-Waver, dat meedoet aan Glitch, krijgen we al veel advies en ondersteun­ing. We werken momenteel al met energiesch­ermen. Wanneer we deze tijdens de winter ’s nachts sluiten, moeten we beduidend minder verwarmen in de serres. We kijken dus uit naar verdere innovaties.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De voorstelli­ng van het project ‘Glitch’.
FOTO FILIP SPOELDERS De voorstelli­ng van het project ‘Glitch’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium