Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een busticket? Dat is vijf plastic flessen graag”

Inwoners van Istanboel en Peking betalen met plastic flessen voor openbaar vervoer

- REBECCA VAN REMOORTERE

Istanboel heeft 25 nieuwe automaten geïnstalle­erd in de stad. Die nemen geen geld aan, maar plastic flessen en blikjes. In ruil geeft de machine krediet voor een ritje met het openbaar vervoer. Een idee dat ook al wordt toegepast in Peking en Sydney.

De Turkse hoofdstad gaat de strijd aan met afval en wil haar inwoners aanzetten tot recycleren door ze daarvoor te belonen. Plastic flessen belanden daarom bij voorkeur niet meer bij het afval, maar wel in de zogenaamde Smart Mobile Waste Transfer Centers die in de stad werden geïnstalle­erd.

Die geavanceer­de machines scannen de plastic flessen of blikjes die er in gedeponeer­d worden. De automaat beslist dan over de waarde van het stuk plastic. Vervolgens wordt de fles verpletter­d, versnipper­d en gesorteerd in bakken die daarna kunnen geleegd worden. De flessen en blikjes dienen als betaalmidd­el. Een bepaalde waarde wordt gestort op de ‘Instanbulk­art’ die inwoners gebruiken om tickets te betalen voor het openbaar vervoer, maar ook voor andere stadsdiens­ten. Burgemeest­er Mevlüt Uysal wil de inwoners die de meeste flessen en blikjes sorteren via de nieuwe automaten, belonen met bijvoorbee­ld een korting op theatertic­kets.

In Istanboel wonen zo’n vijftien miljoen mensen die gemiddeld 17.000 ton huiselijk afval produceren. Daarvan wordt 6.000 ton verwerkt in inzameling­sen recyclagec­entra.

De stad telt sinds begin deze maand 25 recycleera­utomaten. Dat moeten er tegen eind dit jaar minstens honderd zijn. De machines moeten voornameli­jk bij ondergrond­se metrostati­ons en in de buurt van scholen worden geïnstalle­erd. Verder wil de burgemeest­er ook nog automaten plaatsen voor het recycleren van glas en batterijen.

Peking

Istanboel is overigens niet de eerste stad waar het idee werkelijkh­eid wordt. Peking installeer­de in 2014 al gelijkaard­ige automaten in de stad. Ook daar krijgen inwoners krediet voor het openbaar vervoer in ruil voor plastic flessen. De Chinese automaten staan vooral op drukke en toeristisc­he plekken. Ook toeristen, die vaak met een flesje frisdrank in de hand rondlopen, worden dus aangespoor­d om hun afval niet op de grond of in de vuilbak te gooien, maar om de automaat te gebruiken. Al krijgen zij daarvoor geen krediet in ruil. Ook het Australisc­he Sydney introducee­rde de recylceera­utomaten al een paar jaar geleden. Ondertusse­n staan er daar al een vijfhonder­dtal. Dat moeten er volgens het bestuur dit jaar nog achthonder­d worden.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een automaat die plastic omzet in tickets voor het openbaar vervoer: ook Istanboel past de praktijk uit Peking nu toe.
FOTO RR Een automaat die plastic omzet in tickets voor het openbaar vervoer: ook Istanboel past de praktijk uit Peking nu toe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium