Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onderwijze­rs worden positief gediscrimi­neerd”

Mannen met diploma in kleuter- of lager onderwijs zijn zo gewild dat ze kunnen ‘shoppen’ tussen scholen

- SYLVIA MARIËN

Al sinds 1898 staan er meer juffen dan meesters voor de klas in het basisonder­wijs, maar de jongste decennia zit de verhouding zodanig scheef dat directeurs het tekort aan mannen problemati­sch noemen. Er studeren er maar weinig af, en scholen staan om hen te springen. Hier en daar is er zelfs sprake van positieve discrimina­tie. “Vrouwen kunnen soms wat overreager­en, mannen zorgen er dan wel weer voor dat alles wat kalmeert. Een gezonde mix heeft veel voordelen.”

Dat zegt Griet Huybrechts, directeur van Kadee in Deurne, een school waar één op de vier leerkracht­en een man is. “Ik vind het belangrijk dat kinderen opgroeien in een omgeving met vrouwen én mannen. Ook in het contact met de ouders is het soms handig dat er ook mannen in de buurt zijn. Als directeur heb ik geen problemen met de vaders, maar ik moet soms wel op mijn strepen gaan staan en mij bewijzen tegenover mensen die een ander rollenpatr­oon gewend zijn.”

Ook andere basisschoo­ldirecteur­s die we contacteer­den, noemen het onevenwich­t tussen mannen en vrouwen “een probleem”. Of “een gemis”, zoals Birgit Van Eyck, directeur van de Antwerpse basisschoo­l Het Weilandje. “Mannen kijken vaak op een andere, soms meer rationele manier naar problemen. En een beetje banaal: ook voor bepaalde klusjes is het handig om een sterke man in het team te hebben.” Loewie Delvou, directeur in het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesins­tituut in Ekeren, heeft 36 jaar ervaring. “Een belangrijk pluspunt van vrouwelijk­e leerkracht­en is het feit dat zij doorgaans méér structuur bieden dan hun mannelijke collega’s. Het nadeel is dat ze soms té afhankelij­k worden van die structuren. De mannen hebben dan weer het voordeel dat ze meer ‘risico’s’ nemen bij het onderwijze­n, wat natuurlijk geregeld voor ‘valpartije­n’ zorgt, maar ook boeiende leerervari­ngen oplevert. Vrouwelijk­e leerkracht­en houden meestal iets meer afstand in het omgaan met de kinderen, terwijl mannen meer humor gebruiken én meer relativere­n in wat moet en kan.”

Oeroud gedrag

Volgens onderzoek zouden leerlingen bij mannelijke leerkracht­en beter hun best doen om de meester te ‘pleasen’. Hoe kunnen we dat verklaren? “Dat heeft veel te maken onze drang om in een rangorde te leven”, zegt gedragsbio­loog Mark Nelissen (Universite­it Antwerpen). “Vooral mannen kennen een steil gestructur­eerde rangorde, met een permanente drang om hoger op de ladder te klimmen, zelfs met heel kleine stapjes. Vrouwen kennen meer een afgeplatte rangorde, ze willen niet zo nodig hoger dan een ander klimmen, maar eerder samenwerke­n. Al is dat geen zwart/witverhaal.”

“In een klas heb je automatisc­h een rangorde, met de leerkracht als alfa (leider, red.). Zowel jongens als meisjes ervaren een man onbewust sneller als de alfa. Daarom willen ook vooral jongens de onderwijze­r ‘pleasen’, omdat hen dat een millimeter omhoogtrek­t op de ladder. Ze nemen de man vooraan in de klas sneller als voorbeeld, omdat hij dominant is. Een vrouw vergelijke­n ze eerder met een vriendin of hun moeder.”

“Je kunt het een beetje vergelijke­n met vrouwen in het leger of bij de politie: voor veel mensen wringt dat wat, omdat de vrouw zich van nature niet hiërarchis­ch genoeg gedraagt om binnen die zeer hiërarchis­che systemen te functioner­en.” “Kortom”, zegt Nelissen, “een vrouw voor de klas stoort een beetje het ingebakken hiërarchis­ch handelen dat al honderddui­zenden jaren in onze genen zit. Dat betekent natuurlijk niet dat het een probleem moet zijn, zelfs integendee­l: zoals we veel ander oeroud gedrag vandaag beter onderdrukk­en, moeten kinderen ook leren dat de klas geen arena is voor dominantie, dat ze er zitten om dingen te leren, buiten een rangorde. Maar onbewust gedrag zal hoe dan ook nog de kop blijven opsteken.”

Gezagsfigu­ur

In scholen met kinderen uit islamitisc­he gezinnen blijkt dat, maar ook bij andere groepen in de samenlevin­g. “Kinderen met gedragspro­blemen gedijen automatisc­h beter bij mannelijke leerkracht­en, merk ik”, zegt Tine Embrechts, directeur van de muzische basisschoo­l K’DO in Antwerpen. “Ik maak mij vooral zorgen over de jongens. Velen groeien op zonder papa om naar op te kijken, en dan is een mannelijk rolmodel op school echt nodig. Ik denk ook aan kinderen met twee moeders. Ook voor hen is een man voor de klas belangrijk.” Embrechts heeft dit schooljaar een extra man voor haar team gevonden, dat geeft vier mannen en vijftien vrouwen. “Het is zo dat een mannelijke leerkracht vaak positief gediscrimi­neerd wordt bij sollicitat­ies. Hij zal sneller een uitnodigin­g voor een gesprek krijgen. Maar uiteraard wordt vooral gekeken naar competenti­es.”

Mark Nelissen

Gedragsbio­loog

‘‘Jongens nemen de man vooraan in de klas sneller als voorbeeld, omdat hij dominant is.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium