Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Persoonlij­kheid lijkt me belangrijk­er dan geslacht”

Rob Van Dyck (19) studeert voor leerkracht lager onderwijs

-

“In het vijfde leerjaar heb ik een heel enthousias­te meester gehad. Dankzij zijn voorbeeld heb ik zelf voor deze studie gekozen”, zegt Rob Van Dyck (19) uit Edegem. “Als onderwijze­r ben je een soort held; een geweldig gevoel.”

Rob Van Dyck vat deze maand zijn tweede jaar aan Thomas More in Mechelen aan. “Dat eerste jaar is mij nog beter bevallen dan verwacht”, zegt Rob. “Na drie weken stonden we al in de praktijk, en dan wordt heel snel duidelijk of de job je ligt of niet. En mij ligt het echt wel.”

“Op mijn theorie moet ik wat harder werken, maar er is mij gezegd dat ik er in de klas uitspring. Ik kan heel naturel met kinderen omgaan. Ik ben consequent en kan boeiend vertellen.”

Zijn stage liep Rob aan de vrije basisschoo­l Sint-Gabriël in Boechout. “Met twee stagiairs mochten we de klas zelfs overnemen.” Dat scholen volop op zoek zijn naar mannelijke leerkracht­en, merkt Rob nu al. “Misschien is er beterschap op komst. Zelf zit ik in een uitzonderl­ijke klas van twintig jongens tegenover tien meisjes.” Bij Thomas More zijn er voor het tweede jaar, in de vestiginge­n Kempen en Mechelen samen, twintig mannelijke leerlingen ingeschrev­en, tegenover 232 vrouwen.

“Als man merk je wel dat de kinderen anders op jou reageren dan op een juf. Voor hen is het eens iets anders. Maar voorts vind ik dat niet zo belangrijk. Ik ben enthousias­t en die energie wil ik doorgeven. En naast de ernstige momenten vind ik het belangrijk dat er gelachen kan worden in de klas. Persoonlij­kheid lijkt me belangrijk­er dan geslacht.”

 ?? FOTO RR ?? Rob tijdens zijn stage: “Dan wordt het heel snel duidelijk of de job je ligt of niet.”
FOTO RR Rob tijdens zijn stage: “Dan wordt het heel snel duidelijk of de job je ligt of niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium