Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen reageren anders op mij dan op de juf”

-

Yannick Wouters (29) uit Deurne schoolt zich om van leraar lichamelij­ke opvoeding voor het secundair onderwijs tot onderwijze­r in de lagere school, waar hij al lesgeeft. “Dat ik een man ben, is hier echt een troef.”

Yannick geeft les in het vierde leerjaar van de vrije basisschoo­l Maria Boodschap op de Luchtbal, als een van vijf mannen tegenover dertig vrouwen. Het is zijn derde jaar daar, “een opportunit­eit die voor mij een verrijking is”, zegt Yannick.

“Ik ben van opleiding leerkracht lichamelij­ke opvoeding en PAV (project algemene vakken) voor de middelbare school, maar daarin werk vinden, bleek niet zo evident. Ik ben in deze school op gesprek gekomen, en snel bleek dat het een troef was dat ik een man ben. De lagere school ligt mij meer. Ik werk nu ook mijn opleiding tot onderwijze­r af in avondschoo­l, omdat ik dit wil blijven doen.” Yannick staat fulltime samen met een vrouwelijk­e collega in de klas, “een vooruitstr­evend systeem waar heel wat scholen jaloers op zijn”, zegt hij. “Zo kunnen we onze 26 leerlingen nu eens in twee groepen splitsen en dan weer individuee­l begeleiden terwijl de ander aan de groep lesgeeft. Vooral bijzonder is dat we een man-vrouw-team zijn, en de leerlingen dus elke dag met twee verschille­nde rolmodelle­n te maken krijgen. Ze reageren ook anders op een vrouw dan op een man.”

“Vooral jongens linken mannen doorgaans meer aan autoriteit dan dat ze bij vrouwen doen”, zegt Toon Hüwels (58), directeur van Maria Boodschap. “Dit is een school met een groot aandeel kinderen met ouders van verschille­nde culturen, en aan hen moeten we soms duidelijk maken dat de juf het in de klas echt wel voor het zeggen heeft. Dan wordt dat ook aanvaard, maar een man heeft toch ‘natuurlijk­er’ gezag.”

“Ook op schoolreiz­en moeten wij ouders soms geruststel­len dat het echt wel een man is die de jongens in bed stopt, en een vrouw die de meisjes in bed stopt. Dat gaat overigens over de culturen heen. Niet alleen om tegemoet te komen aan bepaalde groepen hecht ik belang aan mannen in ons korps, iedereen heeft daar baat bij. Onze maatschapp­ij is 50/50. Naar zo’n verdeling streef ik ook bij de leerkracht­en.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Yannick staat samen met een vrouwelijk­e collega voor de klas. “Heel wat scholen zijn jaloers op ons systeem.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Yannick staat samen met een vrouwelijk­e collega voor de klas. “Heel wat scholen zijn jaloers op ons systeem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium