Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waar zijn al die enthousias­te scouts- en Chiroleide­rs?”

-

Leerkracht Bram Segers-Dom (38) uit Ranst maakte drie jaar geleden na twaalf jaar als onderwijze­r de overstap naar het bijzonder secundair onderwijs. Van opleiding is hij kleuterlei­der. “Waar zijn al die enthousias­te Chiro- of scoutsleid­ers die zo nodig zijn in het onderwijs?”

“Lesgeven was en is voor mij geen plan B of een kwestie van werkzekerh­eid, maar een roeping”, zegt Bram Segers-Dom. Hij geeft praktijkle­s in De Regenboog in Kessel, een school voor kinderen met een matige tot zware mentale beperking. “Van opleiding ben ik kleuterlei­der, en ik ben jaren actief geweest in de speelplein­werking.” “Daarom vraag ik mij af waar mijn opvolgers zijn. Waar zijn de jongens die zich inzetten voor de jeugdbeweg­ing en leiding kunnen geven aan kinderen? Jammer genoeg zien zij school als een vrouwenzaa­k. En inderdaad: in de vacatures gaan scholen anno 2018 op zoek naar een ‘kleuterjuf’. Zelfs de minister gebruikt dat woord. Natuurlijk associeert een jongen zich daar niet mee.”

“Nochtans zijn de scholen zelf naarstig op zoek naar mannen. Ik heb altijd werk gehad en als ik zonder zat, stond mijn telefoon roodgloeie­nd. Overal hoor je hetzelfde: mannen in het team zorgen voor een andere dynamiek, en dat komt zowel leerkracht­en als kinderen ten goede.”

Wat onderschei­dt mannen van vrouwelijk­e leerkracht­en? “Vrouwen zijn doorgaans meer structuree­l, punctueel en ordelijk”, zegt Bram. “Mannen zijn wat meer chaotisch en impulsief. Ik durf meer te experiment­eren en stimuleer creativite­it. In mijn klas kan ik gerust aan een knutselact­iviteit beginnen en dat tot ’s ochtends laten staan. Terwijl vrouwen aan het eind van de dag eerder hun klas zullen opruimen. Dat klinkt misschien cliché, maar clichés ontstaan niet zomaar.”

“Zo zijn mannen eerder ‘haantjes’, waardoor ze eerder voor een job met doorgroeik­ansen zullen kiezen dan voor een job in het onderwijs. Je kunt wel directeur worden, maar iedereen weet dat dat niet de leukste job is. Zelf combineer ik halftijds lesgeven met een zelfstandi­ge activiteit in bijberoep: ik organiseer paintball- en lasergame-activiteit­en. Voor mij de ideale mix, die het lesgeven fris houdt.”

 ?? FOTO RR ?? Bram met enkele van zijn leerlingen: “Lesgeven is voor mij een roeping.”
FOTO RR Bram met enkele van zijn leerlingen: “Lesgeven is voor mij een roeping.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium