Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben nu zelfs een rolmodel voor mijn jonger broertje”

Boost voor Talenten begeleidt kwetsbare jongeren van vierde middelbaar tot hogere studies

- KARIN VANHEUSDEN www. kbs-frb.be

Manal Bouchatta (19) uit Borgerhout is net aan haar tweede jaar verpleegku­nde begonnen. Een opstapje naar een opleiding zorgmanage­ment, ze droomt van een leidinggev­ende functie. Manal krijgt sinds haar vierde middelbaar intensieve coaching via Boost voor Talenten, een project van de Koning Boudewijns­tichting om kwetsbare jongeren een duw in de rug te geven.

Hoe bepalend is de plek waar je wieg staat voor je verdere toekomst? Onderzoeke­n tonen aan dat jongeren uit sociaal en financieel kwetsbare gezinnen al te vaak als laaggescho­olden uitstromen. De Koning Boudewijns­tichting verzet zich hiertegen met haar intensief ondersteun­ingsprogra­mma Boost voor Talenten. Het project, gestart in 2011 in Brussel, heeft intussen 450 kwetsbare jongeren naar hogere studies begeleid. Manal Bouchatta uit Borgerhout bijvoorbee­ld. Zij had, ondanks haar goede resultaten op school, dat extra steuntje nodig, vond haar directrice. Boost voor Talenten werkt samen met alle onderwijsn­etten. Scholen kunnen leerlingen voordragen die in aanmerking komen voor de Boost-begeleidin­g. Een onafhankel­ijke jury maakt een selectie, behalve op hun sociaal zwakkere positie, ook op hun motivatie, ambitie en houding tegenover studeren en het behalen van een diploma.

Financieel zwak

“Ik heb altijd goede rapporten gehad, dus ik wist eerst niet goed waarom ik werd gevraagd of wat Boost precies inhield”, zegt Manal, die aan het Instituut Dames in Antwerpen de richting wetenschap­pen-wiskunde heeft gevolgd. “We zijn nu vier jaar later en het heeft me tijd en energie gekost, maar het heeft me ook zelfzeker gemaakt en enorm geholpen in mijn studiekeuz­e. Mijn ouders zijn supertrots op mij. Ze zijn afkomstig uit Marokko en hebben nooit de kans gehad om hogere studies te beginnen. Misschien net daarom dat ze me altijd op het hart hebben gedrukt hoe belangrijk een goed diploma is.”

Manal Bouchatta is de oudste van vijf kinderen. Haar ouders hebben allebei een job en werken hard om hun gezin te onderhoude­n, maar dat extraatje via Boost was welkom. “Van Boost heb ik thuis een internetaa­nsluiting en een laptop gekregen, dat was tof. Maar behalve die financiële steun heb ik vooral heel veel uit de maandelijk­se ateliers geleerd. Zo moesten we na elke samenkomst voor de hele groep feedback geven. Dat ging in het begin moeilijk, maar gaandeweg word je zelfzekerd­er en lukt het beter. Later hebben we daar ook specifiek op verder gewerkt, net zoals rond taal, zowel spreken als schrijven. Via Boost voor Talenten heb ik ook vrijwillig­erswerk gedaan bij To Walk Again, heel leerrijk. En ben ik op zoek gegaan naar een studentenj­ob, en gevonden bij ’t Stad

Leest.”

Beperkt netwerk

Het Boost-traject duurt vier tot zes jaar, waarvan de eerste drie het meest intensief zijn. Heidi Gillemot, die door haar werkgever Nike is gedetachee­rd als fieldmanag­er voor Boost voor Talenten, begeleidt de Antwerpse groep van vijf- tien jongeren, onder wie ook Manal. “Het vierde, vijfde en zesde middelbaar zijn belangrijk­e jaren voor jongeren. Hun wereld wordt groter, letterlijk en figuurlijk, en ze moeten een richting beginnen kiezen. Die keuze is belangrijk, maar op die leeftijd moeilijk te maken. Wat zijn je talenten? Waarvoor sta je in het leven, wat vind je belangrijk? Ik heb gemerkt sinds ik in 2012 fieldmanag­er ben voor de Boost-groepen in Antwerpen dat dat voor jongeren, die door hun moeilijke thuissitua­tie een beperkt netwerk hebben, nog lastiger is.”

Manal Bouchatta wist al van jongs af dat ze in de zorg wilde werken. “Dankzij Boost voor Talenten heb ik ontdekt dat er ook zoiets als zorgmanage­ment bestaat, een master. Deze opleiding en ook de job zijn me op het lijf geschreven. Als oudste heb ik thuis al snel verantwoor­delijkheid moeten opnemen en moeten zorgen voor mijn jongere zusje en broertjes. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Dankzij de begeleidin­g van Boost weet ik dat ik een leidinggev­ende job wil. Als zorgmanage­r hoop ik in een ziekenhuis terecht te komen, om de verpleegku­ndigen aan te sturen en zo efficiënt mogelijk in te zetten.”

Haar eerste jaar verpleegku­nde heeft Manal schitteren­d afgelegd. Fieldmanag­er Heidi Gillemot is apetrots. “Ik wist dat Manal zou schitteren. Zij heeft het Boost-traject, wat voor jonge mensen toch een serieus commitment is, fantastisc­h afgelegd.” “Nu mijn broertje nog”, pikt Manal in. “Hij zit in het tweede middelbaar en kijkt enorm naar mij op. Ik ben een rolmodel voor hem. Hij is heel ambitieus en wil nu ook graag Booster worden.”

Heidi Gillemot Fieldmanag­er Boost voor Talenten

“De juiste keuze maken is voor jongeren met een moeilijke thuissitua­tie nóg moeilijker.”

Manal Bouchatta Studente verpleegku­nde

“Dankzij Boost voor Talenten heb ik ontdekt dat er ook zoiets als zorgmanage­ment bestaat. Een opleiding die me op het lijf is geschreven.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium