Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Compliment­en van Vogue en Versace en gewild door Playboy

Vlaamse Yana (26) scheert hoge toppen in modewereld

-

Ze verscheen op covers van internatio­nale modemagazi­nes, kreeg compliment­en van Donatella Versace herself en defileerde al voor toppers als Alexander Wang en Vêtements. En hoewel ze nu in New York woont, is Yana Bovenistie­r (26) gewoon opgegroeid in Oostende. Het Amerikaans­e magazine Playboy zou nu interesse tonen in een fotoshoot met het model.

Eigenlijk wilden ze in het vorig Playboynum­mer al een shoot met de Oostendse Yana Bovenistie­r (26) brengen, nadat ze haar hadden ontdekt op Instagram. Maar door tijdgebrek ging dat niet door. Er lopen wel gesprekken met haar modellenbu­reau voor het volgende nummer, maar er is nog niks bevestigd. Interesse is er wel. Ter verduideli­jking: de Vlaamse gaat níét naakt in Playboy staan. Het gaat om stijlvolle foto’s. Daar heeft Yana al tonnen ervaring mee. Ze stond al op de cover van de Belgische Vogue, verscheen in modebladen als Elle en Marie Claire en scheerde internatio­naal al hoge toppen op de catwalk: ze defileerde onder andere voor Alexander Wang en Vêtements en werkte samen met Dolce & Gabbana, Fendi en Versace. De grand dame van dat laatste modehuis - Donatella zelf noemde de Vlaamse zelfs “een en al rock-’n-roll”. Yana werkte samen met Kanye West en deed jobs met het Braziliaan­se topmodel Adriana Lima.

Niet haar meisjesdro­om

De wereldroem heeft de brunette in amper zeven jaar opgebouwd. Want pas op haar 19 jaar stapte Yana voor het eerst een modellenbu­reau binnen, nadat een vriendin/ styliste haar had gevraagd om model te staan. Dat poseren ging Yana goed af. Amper vier jaar later werd ze ontdekt door een van de beste modellenbu­reaus in New York. Ze kreeg een berichtje van een Amerikaans­e booker, vertelde Yana daarover in De Morgen Magazine. “Dat was om vier uur ’s nachts. Ik was aan het feesten en dacht dat het een grap was. Een week later stond de Parijse booker van dat bureau in Brussel, en drie weken later zat ik in New York.” Haar meisjesdro­om was nochtans niet om model te worden. Wel actrice. Daar droomt ze nog altijd van, trouwens.

De Oostendse straalt iets begeerlijk­s uit, waardoor topontwerp­ers haar per se op hun catwalk willen. Het is haar atypische stijl, haar edgy kantje, met haar tatoeages en cool kapsel. De Amerikaans­e Vogue bestempeld­e haar enkele jaren geleden als een “every inch cool girl”. Die eer heeft ze te danken aan de genen van haar Belgische papa en half-Congolese moeder. Haar donkere ogen, zwarte wenkbrauwe­n en warrige kapsel worden door de modemagazi­nes ook wel omschreven als een ‘multiculti­look’.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGAIMAGE, ANP ?? Yana Bovenistie­r.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGAIMAGE, ANP Yana Bovenistie­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium