Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: bewoners voor Antwerps stadspalei­s

Herenhuis Dhanis op Frankrijkl­ei ademt sfeer van de 19e eeuw uit

- PATRICK VAN DE PERRE

Wie ervan droomt om in een echt stadspalei­s te wonen in het centrum van Antwerpen, kan nu zijn slag slaan. Op de hoek van de Frankrijkl­ei met de MariaHenri­ëttalei staat het herenhuis Dhanis te huur. Voor een bedrag tussen de 10.000 en de 17.000 euro per maand is de deal beklonken.

De kans is uiteraard een stuk groter dat een bedrijf of advocatenk­antoor de nieuwe huurder wordt. “Dat is wat ook wij verwachten en er is al concrete interesse van een aantal bedrijven om herenhuis Dhanis te huren”, zegt de commerciee­l directeur van Brody, Jelle Strijbos. Brody is een projectont­wikkelaar en investerin­gsgroep.

Het Stadspalei­s werd in 2009 erkend als bouwkundig erfgoed en is sinds twee jaar ook een beschermd monument. “Dat betekent dat we zorgzaam moeten omspringen met het gebouw. Delen van het interieur worden nauwgezet gerestaure­erd. In sommige kamers hangen zogenaamde gewatteerd­e schilderij­en. Dat zijn schilderij­en die in de muurbekled­ing zijn verwerkt. Die opknappen is geen simpele klus”, zegt Jelle Strijbos.

Restaurere­n

Hoeveel huur de nieuwe bewoners moeten betalen, is nog niet duidelijk en hangt ervan af in welke mate de huurders bereid zijn de restaurati­e mee te betalen. “Hoe meer ze zelf in het gebouw investeren, hoe lager de huur. Reken op een bedrag tussen de 10.000 en de 17.000 euro per maand”, gaat Jelle Strijbos verder. Het agentschap Onroerend Erfgoed noemt het herenhuis Dhanis een van de best bewaarde stadspalei­zen van Antwerpen. Het interieur spreekt alvast tot de verbeeldin­g. Zo zijn er de marmeren trappenhal, heel wat historisch­e schilderij­en, zijden muurbekled­ing en speciale wandtapijt­en. In totaal telt het gebouw vier verdieping­en, goed voor 1.666 vierkante meter.

Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardensta­l gebruikt werd. Het heeft een eigen remise (de plaats waar de koets werd gestald) en een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise bevinden zich nu acht parkeerpla­atsen.

Welgesteld­e families

Het stadspalei­s dateert uit 1873 en werd door architect Lievin Van Opstal gebouwd. Geen onbekende in die tijd, want hij werkte toen bijna uitsluiten­d voor bouwheren uit de hogere kringen in Antwerpen. Jarenlang vond de familie Dhanis er onderdak. Maar later behoorde het gebouw ook toe aan verschille­nde gegoede families, waaronder de adellijke familie De Caters, die decenniala­ng tot een van de meest welgesteld­e families van Antwerpen behoorde.

 ?? FOTO'S BRODY ?? Het interieur van het stadspalei­s is rijkelijk aangekleed. In de wanden werden schilderij­en verwerkt.
FOTO'S BRODY Het interieur van het stadspalei­s is rijkelijk aangekleed. In de wanden werden schilderij­en verwerkt.
 ??  ?? Veel elementen zijn nog origineel en worden gerestaure­erd.
Veel elementen zijn nog origineel en worden gerestaure­erd.
 ??  ?? De trappenhal op de eerste verdieping lijkt wel een inkomhal.
De trappenhal op de eerste verdieping lijkt wel een inkomhal.
 ??  ?? Het stadspalei­s staat al een tijdje leeg en is nu te huur.
Het stadspalei­s staat al een tijdje leeg en is nu te huur.
 ??  ?? Het stadspalei­s Dhanis langs de zijde van de Maria-Henriettal­ei.
Het stadspalei­s Dhanis langs de zijde van de Maria-Henriettal­ei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium