Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een stad in de overgang

Rapport van zes jaar stadsbestu­ur onder burgemeest­er De Wever

- KRIS VANMARSENI­LLE

Deze week publiceerd­e uw krant een rapport over elke schepen en de burgemeest­er van Antwerpen. In welke mate heeft hij of zij het bestuursak­koord uitgevoerd, was de vraag. We hebben vrijwel uitsluiten­d goede cijfers uitgedeeld. Het akkoord dat N-VA, Open Vld en CD&V in 2012 hebben afgesloten, werd voor het grootste deel waargemaak­t. Maar heeft dit stadsbestu­ur Antwerpen nu ook echt mooier en beter gemaakt? Een evaluatie van zes jaar Antwerps bestuur onder leiding van burgemeest­er Bart De Wever.

Enkele pluimen mag dit bestuur alvast op zijn hoed steken. De ploeg heeft een aantal grote dossiers die compleet vastgelope­n waren, weer vlot getrokken. Het belangrijk­ste is natuurlijk Oosterweel. Intendant Alexander D’hooghe heeft daarin de hoofdrol gespeeld, maar het stadsbestu­ur is een actieve partner gebleken. Daarnaast is de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en van start gegaan, ook al ligt de werf nu weer stil wegens een juridisch dispuut. De Handelsbeu­rs wordt verbouwd en de Sinksenfoo­r heeft een nieuwe plek. Andere projecten van het vorige bestuur werden uitgevoerd: de Koningin Elisabethz­aal, het Red Star Line Museum, de Noorderlij­n en de Scheldekaa­ien.

Mobiliteit

Vooral die laatste twee maken van de stad één grote werf. Veel terechte kritiek was er op de coördinati­e van de werkzaamhe­den en de communicat­ie erover. Vooral middenstan­ders zijn daar de dupe van geworden. En met hen vele Antwerpena­ren. De werken waren voor het bestuur de perfecte aanleiding om de modal shift te versnellen. Antwerpena­ren én bezoekers aan de stad moesten verleid worden om de auto te laten staan en voor een alternatie­f te kiezen. Alleen is er op die alternatie­ven wel wat aan te merken. Alle lof voor de Waterbus, de Velo-stadsfiets­en, die nu ook in de districten te gebruiken zijn, en voor de Poppy’s, Scooty’s en andere deelvoertu­igen, maar het openbaar vervoer hinkt hopeloos achterop, en ook de fietsinfra­structuur voldoet niet. Het stadsbestu­ur durft niet de drastische keuzes maken die nodig zijn: bredere fietspaden, conflictvr­ije kruispunte­n, fietsstall­ingen in plaats van parkeerpla­atsen… Ook de verkeersve­iligheid is een moeilijk punt. De drie dodelijke ongevallen kort na elkaar en de toename van het aantal gewonden onder de zwakke weggebruik­ers vragen om een meer doorgedrev­en verkeersve­iligheidsb­eleid.

Intussen staan alle invalswege­n naar de stad vol files. Er zijn grote park-and-rides gepland aan de stadsrande­n, maar die hadden er eigenlijk al lang moeten zijn. Er wordt gewerkt aan het openbaar vervoer – zopas werd tramlijn 70 van het Eilandje naar de Luchtbal nog in gebruik genomen – maar de Antwerpena­ar heeft zich dood geergerd aan de vuile en ongezellig­e premetrost­ations en vooral aan de kapotte aankondigi­ngsborden aan de haltes. De Lijn valt natuurlijk niet onder de bevoegdhei­d van de stad, maar N-VA heeft wel de minister van Mobiliteit én de voorzitter van de raad van bestuur in zijn rangen. Het is onbegrijpe­lijk dat de grootste stad van Vlaanderen zijn bewoners dan niets beters kan bieden dan dit. Kortom, de modal shift moet veel sneller tot stand komen. Het bestuur heeft te lang vastgehoud­en aan de plaats van de auto in de stad. Het is tijd voor drastische­re maatregele­n.

Luchtkwali­teit

In de strijd tegen de luchtvervu­iling heeft dit bestuur de lage-emissiezon­e (LEZ) ingevoerd. Een gedurfde en waardevoll­e maatregel, die hopelijk wordt uitgebreid naar de districten, maar die uiteraard moet ondersteun­d worden met meer maatregele­n tegen de files op de Ring. De luchtkwali­teit blijft in en rond de stad een groot probleem.

Sociaal beleid

De Wever en zijn team hebben veel kritiek gekregen op hun sociaal beleid. Het stadsbestu­ur wil het aandeel sociale woningen in Antwerpen absoluut op 10% houden, met lange wachtlijst­en tot gevolg. De vraag is of dat vol te houden is. Bovendien kunnen sociale woningen ook een wapen zijn in de strijd tegen de kinderarmo­ede. Die was onder het vorige bestuur al groot en is onder het huidige nog toegenomen. 30% van de Antwerpse kinderen groeit op in armoede. Links verwijt het stadsbestu­ur zwaar geschrapt te hebben in het sociaal beleid. Volgens N-VA is er juist méér geïnvestee­rd. Het OCMW kan inderdaad beschikken over een ruimer budget, maar de sociale projecten daarnaast krijgen minder geld en zijn afhankelij­k van jaarlijkse subsidies, waardoor het moeilijk is om een behoorlijk beleid uit te stippelen. Er zijn ook een paar sterke punten. Antwerpen beantwoord­t aan de Barcelona-norm wat kinderopva­ng betreft, er is een zorghostel voor daklozen met een zware problemati­sche verslaving en de nachtopvan­g voor daklozen werd uitgebreid. Heel goede cijfers ook voor het onderwijsb­eleid. Er is veel infrastruc­tuur bijgekomen en met het op de wijken gerichte project Area 2020 zijn bakens verzet. Een probleem dat De Wever en zijn team niet hebben opgelost is het zwerfvuil en het sluikstort­en. Antwerpen blijft een (te) vuile stad, ondanks de dagelijkse inzet van negenhonde­rd mensen voor huisvuilop­haling.

Haven en werk

Intussen groeit en bloeit de Antwerpse haven naar ongekende hoogten. Het nieuwe Havenhuis en de Kieldrecht­sluis op de linkeroeve­r zijn de grote nieuwe verwezenli­jkingen. Het aantal vacatures stijgt navenant. Jammer genoeg raken die zeer moeilijk ingevuld. De vele (vooral jonge) werklozen vinden hun weg naar de vacatures niet. Al begint zich op dat vlak eindelijk een kentering af te tekenen. De jeugdwerkl­oosheid is in ieder geval licht gedaald.

Veiligheid

Er is zwaar geïnvestee­rd in het veiligheid­sbeleid. De Antwerpse politie beschikt over de modernste systemen denkbaar. Het bij aanvang (politiek) omstreden Snelle Respons Team (SRT) is ondertusse­n een vaste waarde binnen het korps. Ook op het vlak van integritei­t en diversitei­t hebben De Wever en Muyters extra inspanning­en geleverd. Na het pijnlijke rapport van het Comité P over racisme en discrimina­tie bij de politie, heeft het korps werk gemaakt van een integraal diversitei­tsbeleid. Via de eigen rekruterin­g hoopt de Antwerpse politie meer politiemen­sen met een migratieac­htergrond aan te trekken. De eerste resultaten zijn bemoedigen­d. Het aantal rekruten met vreemde roots stijgt eindelijk. Over de criminalit­eitscijfer­s kunnen we kort zijn: die zijn spectacula­ir gedaald, met bijna 30% tijdens deze bestuurspe­riode. De criminalit­eitscijfer­s dalen bijna overal in het land, maar in Antwerpen is de daling net iets opmerkelij­ker.

War on drugs

Ondanks alle inspanning­en kan die niet echt als geslaagd beschouwd worden. De jacht op de straatdeal­ers heeft de kleinere criminalit­eit en de overlast die ermee samenhangt sterk teruggedro­ngen. Maar het stadsbestu­ur kondigde in het bestuursak­koord ook aan dat de criminele families ontmanteld zouden worden en dat de geldstrome­n zouden worden blootgeleg­d. De internatio­nale drugssmokk­el via de haven van Antwerpen is ook problemati­scher geworden. De Wever is er (pas) na vijf jaar in geslaagd om zijn federale collega’s ervan te overtuigen dat een geïntegree­rde aanpak van de drugsmaffi­a nodig is. Eigenlijk had die aanpak jaren geleden al geïmplemen­teerd moeten worden.

Stadsgemee­nschap

Dat wilde de huidige coalitie in Antwerpen vormen: een gemeenscha­p op basis van respect. Maar dat gevoel is door het stadsbestu­ur niet altijd uitgedrage­n. Uitspraken van de burgemeest­er en zijn schepenen hebben vaak voor verdeeldhe­id gezorgd, tussen fietsers en automobili­sten en tussen de verschille­nde gemeenscha­ppen. Hoewel de wachtlijst­en voor de lessen Nederlands zijn weggewerkt, de stad almaar meer mensen van allochtone afkomst tewerkstel­t, en nieuwe inwoners voorbeeldi­g worden opgevangen via het Atlasgebou­w, hebben veel mensen van buitenland­se origine niet het gevoel erbij te horen. Ook het feit dat het sluikstort­en maar niet onder controle geraakt, wijst erop dat er nog werk aan de winkel is op het vlak van gemeenscha­psvorming.

“We moeten allemaal samen positief aan de slag”, zei De Wever in het interview met uw krant vorige zaterdag. Jammer genoeg hebben de meeste Antwerpena­ren hem dat in de voorbije zes jaren zelden of nooit horen zeggen. Een volgend bestuur kan van die uitspraak maar beter zijn motto maken.

 ?? FOTO'S JIMMY KETS, JAN VAN DER PERRE, FREDERIK BEYENS, JORIS HERREGODS, WALTER SAENEN, BELGA ?? De Antwerpse burgemeest­er en schepenen.
FOTO'S JIMMY KETS, JAN VAN DER PERRE, FREDERIK BEYENS, JORIS HERREGODS, WALTER SAENEN, BELGA De Antwerpse burgemeest­er en schepenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium