Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier durf ik Nederlands te spreken”

Buurtwerk Posthof zoekt nieuwe vrijwillig­ers voor tuinierpro­ject met anderstali­gen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Voor het tweede jaar op rij koppelde de vzw Buurtwerk Posthof vrijwillig­ers aan anderstali­gen en liet hen samen tuinieren. Morgen vindt het feestelijk­e slotmoment van dit seizoen plaats.

Toen ze 6 was, trok Migmar Chungdakts­ang (31) met een groep metgezelle­n weg uit Tibet, om zo te ontsnappen aan de onderdrukk­ing van het Chinese regime. Jarenlang leefde ze in India als staatloze. Tibet mocht ze niet meer in. In 2012 kwam ze naar België. Ooit hoopt ze terug te kunnen keren naar haar ouders. “Maar ik ben gestopt met dromen”, zegt ze. Nu woont Migmar in Deurne.

“Tijdens de lessen Nederlands, die ik volgde bij Posthof, hebben ze me gevraagd of ik geen zin had om te tuinieren en zo mijn Neder- lands te oefenen”, vertelt ze. Dat leek haar wel wat en ze werd gekoppeld aan Kristien Van Geel (24). “Ik werk op een biologisch­e boerderij in Lier”, legt Kristien uit. “Het is mijn droom om ook daar ooit te kunnen samenwerke­n met anderstali­ge nieuwkomer­s. Daarom heb ik me kandidaat gesteld.”

Succes delen

De twee bleken een goede match. “Bij tuinieren komt heel veel communicat­ie kijken”, weet Kristien. “Je moet een zaaiplan opstellen, bespreken wat je lekker vindt en een keer in de week samenkomen om te tuinieren. Want we lusten niet dezelfde dingen. Zo hadden we in het begin veel sla geplant, maar bleek Migmars ding niet te zijn”, lachen ze. Maar de afgelopen weken waren wel geslaagd. “We hebben cour- gettes, radijsjes, Chinese bieslook en sluimererw­ten geoogst. Dat zijn echt succesmome­nten die je samen kunt delen.”

“En ondertusse­n helpt Kristien me met mijn Nederlands en corrigeert ze me wanneer ik fouten maak. Want ik ken hier in Antwerpen niet veel mensen met wie ik Nederlands kan spreken. Ook ben ik vaak zenuwachti­g wanneer ik de taal moet spreken. Bij Kristien ben ik dat niet.” Zondag vindt het slotmoment plaats van dit seizoen. Dan zullen de twee met hun oogst koken voor vrienden en familie. “Maar we gaan elkaar blijven zien en zijn van plan om volgend jaar opnieuw samen te tuinieren”, zeggen de twee. “Migmar is ook al een keertje bij mij thuis komen koken.”

Nu de herfst is aangebroke­n en het tuinieren op zijn einde loopt, maakt Buurtwerk Posthof zich stilaan op voor volgend jaar en zijn ze op zoek naar nieuwe vrijwillig­ers die zich voor minstens zes maanden willen engageren. “Want we willen heel graag doorgaan met dit project”, zegt projectver­antwoordel­ijke Bram Van Hove. “Voor nieuwkomer­s is het vaak moeilijk om een duurzaam contact te onderhoude­n. Dat maakt dit initiatief waardevol.”

Underdogpo­sitie

“Het begint allemaal bij tuinieren, maar door het informele contact doen de vrijwillig­ers vaak meer dan ze zelf doorhebben, gewoon door te luisteren of door advies te geven over dingen die wij als vanzelfspr­ekend beschouwen. Zo hadden we vorig jaar twee gezinnen die samen tuinierden. Intussen zijn hun kinderen goed bevriend en blijven ze elkaar zien”, vertelt Van Hove. “Bovendien zijn er heel wat anderstali­gen die in hun thuisland kennis van zaken opbouwden over tuinieren. Die kennis kunnen ze hier delen en dat plaatst hen voor een keer niet in de underdogpo­sitie.”

Vrijwillig­ers kunnen zich tot het einde van het jaar inschrijve­n via stadsakker@posthof.be of aan het onthaal van Buurtwerk Posthof in de Patriotten­straat.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kristien en de Tibetaanse Migmar werken samen in de tuin. Ondertusse­n oefenen ze de Nederlands­e taal.
FOTO JORIS HERREGODS Kristien en de Tibetaanse Migmar werken samen in de tuin. Ondertusse­n oefenen ze de Nederlands­e taal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium