Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trevor Noah

Zuid-Afrikaans gezicht van ‘The Daily Show’ komt naar Lotto Arena

- STEFAN LAENEN TREVOR NOAH VRIJ 28/09 | LOTTO ARENA | ANTWERPEN | WWW.LIVECOMEDY.BE

Met zijn satirische The Daily Show greep Trevor Noah afgelopen week nog nipt naast een Emmy Award, maar voor een prijs meer of minder laat de succesvols­te Zuid-Afrikaanse komiek ooit zijn slaap niet. Integendee­l, de veelzijdig­e comedian vliegt momenteel de wereld rond en landt volgende vrijdag in de Lotto Arena. Als kind van de apartheid haat Noah hokjesdenk­en, dus plaatsen we hem in vier vakjes tegelijk.

Multiracia­le polyglot

Trevor Noah werd 34 jaar geleden geboren in Johannesbu­rg als zoon van een zwarte, half Joodse Zuid-Afrikaanse moeder en een Zwitsers-Duitse papa. “Mijn geboorte was een misdrijf”, grapt Noah, maar het is de pijnlijke waarheid. Door de apartheid in Zuid-Afrika is de relatie van zijn ouders illegaal, en na de bevalling wordt zijn moeder gearrestee­rd. Als moeder en kind later samen over straat wandelen, stapt zij steevast enkele meters voor haar zoon. “Als wij op straat kwamen, voelde ik me een zak illegale drugs.” Hollywood verfilmt binnenkort zijn woelige jeugd. Noah is veeltalig: hij spreekt een aardig mondje Engels, Duits, Afrikaans, Xhosa, Sotho en Zoeloe. “Ik groeide op in zo’n gemixte familie dat ik overschake­lde naar een andere taal telkens als ik mijn ouders, grootouder­s, nonkels of tantes wou spreken.”

Prettige presentato­r

Als achttienja­rige zet Noah zijn eerste schuchtere showbizz-stapjes in een populaire Zuid-Afrikaanse soap. Nadien volgt zijn eigen radioshow Noah’s Ark. Vervolgens verschijnt hij aan de lopende band in talloze programma’s, tot Noah er genoeg van heeft en een streep trekt onder zijn presentati­ewerk. Hij ambieert een carrière als comedian, en dan gaat het plots razendsnel. Als eerste Zuid-Afrikaanse komiek treedt hij op in The Tonight Show, en een jaar later in Late Show with David Letterman.

De twee drukbekeke­n talkshows blijken zijn Amerikaans­e springplan­k. Op 30 december 2014 kondigt Jon Stewart aan wat niemand zag aankomen: de presentato­r stopt met het immens populaire satirische nieuwsprog­ramma The Daily Show, en de microfoon gaat naar Trevor Noah.

Stoute ster

De bekendmaki­ng dat Noah de presentati­e van The Daily Show overneemt is nog niet koud of de nieuwbakke­n gastheer komt al onder vuur te liggen voor vermeende vrouwonvri­endelijke en antisemiti­sche tweets. “Achter elke succesvoll­e rijke rapper staat een dubbel zo rijke Jood.” “Ik reed net bijna een Joods kind aan. De jongen keek niet toen hij overstak, toch zou ik me schuldig voelen in mijn Duitse wagen.” “Als een man op zijn knieën gaat voor een vrouw, zit hij in de perfecte positie voor een uppercut.” Noah verdedigt zich door te zeggen dat een handvol slechte grappen geen juiste weergave zijn van zijn persoonlij­kheid.

Coole comedian

Bovenal is Noah een straffe komiek. “Ik trad op voor jagers midden in de jungle van Afrika. Het doet er niet toe waar je staat, grappig is grappig.” Hij maakt shows voor menig groot comedykana­al, waaronder Comedy Central en Netflix. Zijn documentai­re You Laugh But It’s True valt massaal in de prijzen. In de Lotto Arena valt het satirisch nieuwsanke­r terug op wat hij het best en het liefst doet: stand-upcomedy.

‘‘Ik trad op voor jagers midden in de jungle van Afrika. Het doet er niet toe waar je staat, grappig is grappig.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De jonge Trevor Noah met zijn moeder. Hollywood maakt zich op voor de verfilming van zijn jeugd.
FOTO'S RR De jonge Trevor Noah met zijn moeder. Hollywood maakt zich op voor de verfilming van zijn jeugd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium