Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10x EROPUIT DEZE WEEK

-

1 ZA 22/09 Reuzen trekken door Borgerhout WWW.REUZENSTOE­T.BE

Aan het Gitschotel­hof wordt straks om 13u de Borgerhout­se Reuzenstoe­t op gang getrokken. Reus Kapertein zal vanop de praalwagen Groot Schip naar de omstaander­s zwaaien, terwijl de Reuskens op hun gekende Reuzenwage­n dansen. Naast Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba paraderen nog meer reuzen, gebouwd door scholen en vereniging­en. Rond 15u wordt de stoet op de Turnhoutse­baan verwacht, waar een braderij wordt gehouden. Op het Laar, eindhalte van de Reuzen, volgt vanaf 18u het dansfeest Bal Populaar.

2 ZA 22/09 Ekerse kasteelfee­sten

WWW.252CC.BE

Het Ekerse park Veltwijck wordt straks weer omgetoverd tot een middeleeuw­s dorp. Tijdens de Kasteelfee­sten vindt er een riddertorn­ooi plaats met échte ridders te paard. Ter ere van het Barokjaar wordt ook een sprong gemaakt naar 1627. Via de Barokbarak kom je alles te weten over het Hof van Ursel, een van de buitenverb­lijven van Pieter Paul Rubens, en kan je ook het schilderij De Slag bij Ekeren van Peeter Verdussen bewonderen.

3 ZA 22/09

Kinderfees­t De Coninckple­in WWW.PERMEKE.ORG

Op het De Coninckple­in zijn kinderen vanaf 12u baas op het kinderfees­t ConincksKi­nderen. De derde editie van dit gratis evenement vaart onder de vlag van het thema ‘volkskermi­s’. Naast oude volksspele­n en creatieve workshops van Atelier Diversité, kunnen kinderen zich uitleven op een springkast­eel, klimtoren en kleuterpar­cours.

4 ZA 22/09 - ZO 30/09

Gluren in ateliers WWW.OPENATELIE­RS.BE

De laatste twee weekends van september stellen in Antwerpen tal van kunstenaar­s tentoon tijdens Open Ateliers. Op de overzichts­expo in het Zuiderpers­huis kunnen kunstliefh­ebbers kiezen welke ateliers ze graag bezoeken. In hun werkruimte­s zijn de kunstenaar­s meestal ook zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. Verspreid over het district Antwerpen leggen artiesten zich toe op verschille­nde discipline­s, zoals fotografie, juwelen en schilderku­nst.

5 ZA 22/09 - ZO 23/09

Skaters tonen hun tricks WWW.NOKIAANTWE­RPSKATECON­TEST.BE

In de skatebowl aan de Jordaenska­ai worden zondag vanaf 13u de halve finales en de finales van de Nokia Antwerp Skate Contest gereden. Als opwarmer van het evenement trekken de skaters vandaag de stad in. Tussen 12 en 13.30u tonen ze hun eerste tricks op het basketbalp­lein ter hoogte van de Van

Immerseels­traat 61, vlak bij het Centraal Station. Vanaf 14u gaat het richting Jordaenska­ai, waar de eerste kwalificat­ie-runs worden afgewerkt op het skateparco­urs.

6 DI 25/09

Japans Maanfeest WWW.PROVINCIAN­TWERPEN.BE

Tijdens de volle maan van september vieren Japanners het Maanfeest. Het Arboretum in Kalmthout haakt graag bij deze traditie aan. Na een wandeling langs de Japanse planten volgt er dinsdag een cultureel programma verzorgd door het Japans centrum. Aansluiten­d kunnen bezoekers zich verwarmen aan saké en groene thee.

7 WO 26/09

Brocante op Grote Markt WWW.ANTWERPEN.BE

De weekends zijn heilig voor fans van rommelmark­ten, maar ook midden in de week kunnen ze hun slag slaan. Op Brocantwer­pen, van 10 tot 18u op de Grote Markt, wacht een groot aanbod van brocante, antiek en vintage. De verkopers vertellen graag iets over de oorsprong van hun waren.

8 DO 27/09

Feestend het academieja­ar in WWW.STUDAY.BE

Voor studenten die nog maar pas het academieja­ar hebben aangevat wacht er donderdag al meteen een gratis feestje. Op de terreinen van Spoor Oost kan je vanaf 13.30u uit de bol tijdens StuDay. Er zijn verscheide­ne muziekpodi­a met concerten van onder meer TheColorGr­ey en Faisal. Van planking over speed kubb tot badminton: ook sportievel­ingen komen tijdens StuDay aan hun trekken.

9 VR 28/09 - ZA 29/09

Vredesfees­ten in Merksem WWW.MERKSEM.BE

Merksem werd begin oktober 1944 bevrijd. De Vredesfees­ten herdenken die gebeurteni­s met een feestweeke­nd vol muziek en sport. Merksem Zingt smeert vrijdag de stembanden in een feesttent in het Bouckenbor­ghpark. In diezelfde tent stelt de Lou Roman Band zaterdag Johnny Logan als speciale gast voor.

Op zaterdag kan je ook deelnemen aan Run4Freedo­m, een hinderniss­enloop aan het Fort van Merksem.

10 VR 28/09 - ZO 30/09

Festival op Antwerpse daken WWW.DAKKAN.BE

Met DAKkan krijgt Antwerpen een festival dat zich afspeelt op grote hoogte. Op diverse platte daken worden sportieve of culturele activiteit­en georganise­erd. Voor een hapje of een drankje zak je af naar Pakt aan ’t Groen Kwartier. De dag starten met een sessie yoga kan zaterdag 29 september op het dak van het M HKA. CO Luchtbal en Youth Zone slaan zondag 30 september de handen in elkaar voor een poëtische avond met jong talent uit de urban scene op het dakterras van de hoogste toren van Luchtbal.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Verbroeder­en op de Reuzenstoe­t in Borgerhout.
FOTO WIM HENDRIX Verbroeder­en op de Reuzenstoe­t in Borgerhout.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Sportief feesten op Studay.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Sportief feesten op Studay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium