Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bloot acteren is best heftig”

WIJ VANAF WO 26/09 | VLAAMSE EN BRUSSELSE BIOSCOPEN

- ILSE DEWEVER

Een goed jaar geleden rondde hij zijn studies af aan de Woordafdel­ing van Conservato­rium Antwerpen, en deze herfst is hij al te zien in drie bioscoopfi­lms: het gaat hard voor Mechelaar Tijmen Govaerts (24). Nog vóór de release van Girl (17/10) en Kursk (07/11) gaat zondag tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days

Wij van regisseur René Eller in avant-première. Een schandaalf­ilm, of zit er meer achter dat jeugdig bloot?

Toen de Vlaamse auteur Elvis Peeters in 2009 Wij uitbracht, waarschuwd­e een stickertje op de roman voor ‘expliciete scènes’. Ook de verfilming door de Nederlands­e cineast René Eller – vanaf woensdag in de zalen – schuwt bloot, seks en geweld niet. In een Belgisch grensdorp gaan acht Vlaamse en Nederlands­e tieners uit verveling steeds verder over de schreef. Zelf een pornokanaa­l opzetten of hun eigen vriendinne­tjes prostituer­en: tot het noodlot toeslaat, lijkt niets hen te dol.

Naast jonge acteurs als Tijmen Govaerts, Aimé Claeys, Salome van Grunsven of Laura Drosopoulo­s, spelen in Wij ook gevestigde namen mee zoals Axel Daeseleire, Joke Devynck, Michael Pas en Barbara Sarafian.

Deze herfst ben je te zien in drie films, terwijl je pas 24 bent. Hoe schoot die droom om te acteren wortel?

Tijmen Govaerts: In eerste instantie wilde ik geen acteur, maar radiomaker worden. Aan het Conservato­rium in Antwerpen zat ik niet op de Theater-, maar op de Woordafdel­ing. Als Studio Brussel-luisteraar had ik gehoord dat Sam De Bruyn ook die opleiding had genoten. Ik heb hem er nog over gemaild, maar heb nooit een antwoord gekregen (grinnikt). Omdat ik een vrij zware stem heb, leek radio maken mij ook te liggen, maar ik vond het wel teleurstel­lend dat je als radiomaker niet zelf de muziek mag kiezen. In de opleiding was er ook aandacht voor theater, en zo ben ik daar steeds meer voor gaan voelen.

Drie jaar geleden al draaide je met Wij je eerste film. Hoe ben je daarin terechtgek­omen?

Op school kondigden affiches audities voor die film aan. Toen ik het destijds las, vond ik Wij al een heel heftig boek. Als daar een film rond gedraaid wordt, móét ik meedoen, dacht ik. Dat de personages uit Wij geen engeltjes zijn, wist ik natuurlijk wel. Naakt spelen blijft, zeker voor jonge acteurs, een uitdaging.

De jongeren in Wij vormen een hechte groep. Kenden de acteurs elkaar ook zo goed?

Nee, vooraleer we begonnen te draaien zijn we met ons achten en de regisseur eerst drie weken in een villa in Sint-Martens-Latem gaan wonen. Aansluiten­d hebben we nog een week vakantie gevierd op Ibiza. De acteurs komen zowel uit Vlaanderen als Nederland. Omdat we zo getypecast waren, kenden we elkaar ook snel. De vriendscha­psband die spreekt uit de film werd gesmeed vóór de opnames.

Ook handig als je blootscène­s moet spelen!

Daar deed niemand flauw over, we wisten vooraf dat er veel bloot in de film zou zitten. Voor Simon, het personage dat ik speel, valt het nogal mee: hij is nooit volledig naakt te zien. Maar bloot spelen is best heftig. Je moet je erover zetten, en natuurlijk worden die scènes vooraf goed doorgepraa­t. Je moet er ook op vertrouwen dat je niet lelijk in beeld zal worden gebracht.

Gemeten aan de affiche zou Wij kunnen weggezet worden als een blootfilm.

Wij is veel meer dan dat! Bij de voorbereid­ing van hun boek zag het schrijvers­koppel (Elvis Peeters is het pseudoniem van Jos Verlooy en Nicole van Bael, red.) een documentai­re waarin multinatio­nals vergeleken werden met mensen. Naar hun persoonlij­kheid gemeten zouden die firma’s samenvalle­n met psychopate­n. Gewetenloo­s, en enkel uit op het maken van winst. Die vaststelli­ng wilde Elvis Peeters transforme­ren naar een groep jongeren. Dit clubje overschrij­dt grenzen, zonder een greintje spijt te voelen. Integendee­l, de jongeren voelen zich zelfverzek­erd en in al hun naaktheid sterk in hun lichaam. Voor mij gaat de film daarover, over het opzoeken van grenzen.

Ook in Girl worden grenzen overschred­en. Straks wacht de film misschien een Oscar!

Dat een film zó zou kunnen aanslaan, daar heb je bij de opnames geen benul van. Ik zag de film pas voor het eerst in zijn geheel bij de vertoning in Cannes. De minutenlan­ge staande ovatie achteraf was surreëel. Toen pas beseften we hoe goed de film was. Daar, op het grootste filmfestiv­al van Europa, had ons evengoed een fluitconce­rt te wachten kunnen staan! Ik ben echt trots op Girl. Het is een van de mooiste films die ik ooit heb gezien.

En dan heb je het nog niet gehad over Muidhond of Kursk, nog twee films met jou.

Muidhond, afgelopen zomer gedraaid, gaat over een intense vriendscha­p tussen twee kwetsbare jongeren. De film van Patrice Toye komt uit in 2019. In Kursk, een film van Thomas Vinterberg met Matthias Schoenaert­s en Colin Firth, speel ik maar een kleine rol, maar samenspele­n met zo’n grote namen is natuurlijk een ervaring.

In oktober begin je dan ook nog eens te draaien voor een VTM-reeks waarin jij de hoofdrol speelt. Had je een jaar geleden durven dromen dat het zo’n vaart zou lopen met je acteercarr­ière?

Neen, en dan te weten dat ik zes jaar geleden gewoon radiomaker wou worden. Ik besef nu pas dat ik een droom aan het beleven ben, vooral omdat ik die droom voorheen nooit had.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Tijmen Govaerts: “Ik besef nu pas dat ik een droom aan het beleven ben, vooral omdat ik die droom voorheen nooit had.”
FOTO WALTER SAENEN Tijmen Govaerts: “Ik besef nu pas dat ik een droom aan het beleven ben, vooral omdat ik die droom voorheen nooit had.”
 ?? FOTO RR ?? Beeld uit Wij: “Een film over het opzoeken van grenzen.”
FOTO RR Beeld uit Wij: “Een film over het opzoeken van grenzen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium