Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe ‘Maus’ de strip een geweten schopte

-

HOLOCAUST EN STRIPS

TOT MA 22/04 | KAZERNE DOSSIN | MECHELEN | WWW.KAZERNEDOS­SIN.EU

Een publiek warm maken voor geschieden­is is niet altijd gemakkelij­k, maar wel noodzakeli­jk. In Kazerne Dossin in Mechelen toont de expo Holocaust en strips in hoeverre het beeldverha­al daartoe kan bijdragen. Een belangrijk­e rol daarin is weggelegd voor Art Spiegelman, die met Maus eind jaren tachtig wereldfaam verwierf, maar de eerste tekeningen over de Jodenvervo­lging dateren al van veel vroeger. De expo, die eerder te zien was in het Mémorial de la Shoah in Parijs, maakt gewag van 22 schetsen die in 1947 aangetroff­en werden bij een verbrandin­gsoven in Auschwitz. Die prenten – met de initialen M.M. – worden beschouwd als de eerste beschrijve­nde afbeelding­en van de gruwelijke gebeurteni­ssen. Dat er clandestie­n in de kampen getekend werd, bewijst ook de bundel Mickey au camp de Gurs (1942). Auteur Horst Rosenthal, die in een Frans concentrat­iekamp zat, mat Mickey Mouse de rol van gevangene aan. Terwijl je via touchscree­n de 15 pagina’s tellende strip doorblader­t, zie je hoe Mickey ondervraag­d wordt door Duitse officieren, tot het verhaal abrupt stopt. Voor Rosenthal zijn strip kon afmaken werd hij vergast.

In de naoorlogse jaren kwam de Holocaust nauwelijks aan bod in strips. De weinige kunstenaar­s die de kampen overleefde­n, gebruikten extreem realistisc­he en harde tekeningen om over de vernietigi­ng van de Europese Joden te getuigen. De eerste strip die de Holocaust nauwgezet weergeeft,

Master Race, dateert uit 1955. Gevoed door de commotie rond het proces Eichmann in 1961 zou het daarna tot 1970 duren vooraleer er weer Joodse personages opduiken in Europese en Japanse strips.

De grote ommekeer volgt in de jaren tachtig in Amerika. De Jood Art Spiegelman publiceert in een avant-gardetijds­chrift een strip over de moeilijke relatie met zijn vader, die de Holocaust overleefde. Later uitgegeven als de tweedelige strip Maus, wint het werk een speciale Pulitzerpr­ize. Door, net als Rosenthal al deed, de personages uit te beelden als dieren, wordt de harde realiteit in eerste instantie verzacht, om later des te harder binnen te komen. Maus schopt de strip een geweten.

In navolging van Spiegelman pakken stripauteu­rs daarna andere historisch­e drama’s aan, zoals de Armeense genocide. Door zijn combinatie van beeld en dialoog blijkt de strip een prima drager om de geschieden­is levendig te houden.

Met vooral info op panelen is de expo in Mechelen eerder traditione­el opgevat. Pas bij het afsluitend­e Belgisch-Nederlands­e luik kan de bezoeker stripalbum­s inkijken. Geen betere uitnodigin­g om doordronge­n te raken van het belang van de strip.

 ?? FOTO RR ?? Horst Rosenthal stak Mickey Mouse in 1942 in een concentrat­iekamp.
FOTO RR Horst Rosenthal stak Mickey Mouse in 1942 in een concentrat­iekamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium