Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN

-

‘‘Wie pralines verkoopt met bacon-, hennep- en sigarensma­ak moet wel een fikse dosis lef bezitten.’’

De Rooden Hoed: nieuw leven voor oudste restaurant

Het oudste restaurant van de stad, gevestigd aan de voet van de kathedraal, is gerust een monument te noemen. Een legende, zo u wil. Zo loerde Quinten Matsijs er in de 16de eeuw al naar zijn toekomstig­e bruid, die in de herberg aan de overkant werkte en hem later tien kinderen zou schenken. Enkele jaren geleden was de zaak tanende, maar de 29-jarige Cas Goossens blies de tent nieuw leven in. Zijn filosofie: een glimlach kost geen geld. Blijven lachen is op een drukke zaterdagav­ond niet altijd makkelijk, maar het personeel slaagt er wel in, is onze ondervindi­ng. De schaal- en schelpdier­en zijn de specialite­it van het huis, maar de waterzooi en het runderstoo­fvlees mogen er ook zijn.

Oude Koornmarkt 25, www.deroodenho­ed.be

Crèmerie Germaine: Italiaans temperamen­t, Antwerpse kwaliteit

We verzinnen het niet: in de schaduw van het MAS is lekkerder roomijs te vinden dan in Italië. Jan Vandewiele en Glenn Van Brempt, eigenaars van Crèmerie Germaine, haalden de mosterd weliswaar bij de gerenommee­rde Gelato University in Bologna, maar door hun passie voor pure ingrediënt­en zijn ze erin geslaagd het niveau van hun zuiderse concullega’s nog te overstijge­n. De zaak is pas twee jaar open en nu al is onder meer het pistache-ijs (met nootjes afkomstig van een aan de voet van de Siciliaans­e Etna-vulkaan gelegen boerderij) legendaris­ch op het Eilandje en omstreken. Nederige hulde aan de uitbaters, dat ze hun respectiev­e jobs als grafisch vormgever en bakker voor ons aan de kant wilden schuiven.

Nassaustra­at 13, www.cremeriege­rmaine.be

The Chocolate Line: chocoladez­aak met lef

Volgens de overleveri­ng was Napoleon meteen verkocht toen hij in 1811 het Paleis op de Meir voor het eerst aanschouwd­e. Hij kocht het en liet het inrichten met Franse empiremeub­els, maar zijn rijk was ten einde nog voor hij er zich op zijn troon kon nestelen. Waar Napoleon niet in slaagde, dat lukte Dominique Persoone wel. Sinds 2010 heeft de Brugse chocolatie­r met The Chocolate Line dit monumental­e pand ingepalmd. Lef heeft Persoone wel: pralines met bacon-, wasabi-, hennepen sigarensma­ak produceren (en een massage-olie van chocola) deed niemand hem voor. Maar het concept werkt. Prijzig, maar zijn geld waard.

Meir 50, www.thechocola­teline.be

Cafématic: godsgesche­nk voor nachtbrake­rs

Een ‘tikkeneike met soldaatjes’: op welke kaart vind je zoiets nog? Alleen bij Cafématic, op de hoek van de Bredestraa­t en het Vleminckve­ld. In het stijlvolle retro-interieur komen levensgeni­eters aan hun trekken, en in het bijzonder zij die hun pintelier-vrijdagavo­nd wat uit de hand hebben zien lopen (of gewoon nachtraven zoals ikzelf). De zaak biedt in het weekend namelijk een stevig ontbijt aan tot vier uur (!) ’s namiddags. Gegrild bananenbro­od, zuurdesemt­oast (alles huisgemaak­t): teleurgest­eld gaat niemand hier buiten. Ook vegetarisc­he alternatie­ven zijn er te over. Zit de tent vol? Niet getreurd: ook op het zonnige terras krijgt u waar voor uw geld.

Vleminckve­ld 4, 03-225.59.55

Botanische Tuin: even zen in razend drukke straat

Wonend in een van de drukste straten van de stad, is even tot rust kunnen komen geen overbodige luxe. Gelukkig bevindt zich dertig meter van mijn deur het fijnste stukje groen van Antwerpen: Den Botaniek. Vijfhonder­d jaar geleden ontstaan als kruidentui­ntje van het naburige Sint-Elisabethz­iekenhuis, vandaag de meest bonte verzamelin­g flora van de stad, waar studenten en toeristen, maar ook bewoners hun gading vinden. Er zijn tweeduizen­d soorten planten te vinden, van cactussen tot Japanse notenbomen. Een stukje ‘waardevol landschap’ (zo staat het sinds 1950 geklasseer­d) om trots op te zijn.

Leopoldstr­aat 24, dagelijks van 8 tot 20u toegankeli­jk (in de winter tot 17.30u)

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium